Gazdaság

TŐZSDEHARC – Svéd ajánlat Londonra

Tőzsdét venni a tőzsdén – ez idáig senkinek nem jutott eszébe. Most azonban, a történelemben először, ez is megesett: a stockholmi börzét működtető OM Gruppen 808 millió fontos ellenséges felvásárlási ajánlatot tett a brit részvénypiacra, a London Stock Exchange-re (LSE). Az ajánlat értéke részvényenként 27,2 font – ebből 20 fontnyit OM-papírok testesítenének meg -, ami 3,7 fontos felárat jelent. Az ügynek külön érdekessége, hogy az LSE még májusban megállapodott a Deutsche Börsével a baráti, 50-50 százalékos alapon részvénycserével végrehajtandó egyesülésről, melynek eredményeként létrejönne az iX nevű európai szupertőzsde. Eredetileg úgy volt, hogy a részvényesek szeptember 14-én szavaznak a fúzióról, ám az OM váratlan lépése miatt a szavazást elhalasztották.

Az LSE vezetése mindazonáltal kapásból elutasította az ajánlatot, és ugyanezt tanácsolja a részvényeseknek is, mondván a frankfurti tőzsde előnyösebb együttműködést ígér.

Erről azonban nincs minden elemző meggyőződve. Az első megdöbbenés után sokan kezdenek rációt látni az OM érvelésében, miszerint a társaság által az elektronikus kereskedelemben alkalmazott – világviszonylatban a legfejlettebbek közé tartozó – technológia meghonosításával az LSE jobban járna, mint Frankfurttal. Annyi pozitívuma viszont kétségkívül lehet számukra az OM-ajánlatnak, hogy a Deutsche Börse az egyesülés feltételeinek javítására kényszerülhet. Werner Seifert ügyvezető igazgató és Rolf Breuer felügyelőbizottsági elnök egyaránt úgy nyilatkozott, hogy szükség esetén készek fehér lovagként alternatív ajánlattal előállni. És ha a helyzet úgy hozza, akár Milánóval és Madriddal összefogva. –

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik