Gazdaság

Cseberből vederbe

– jut eszünkbe az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő (ÁPV) Rt. közelmúltbeli döntésével kapcsolatban, miszerint a szervezet jelenlegi vezetése gyökeresen más gyakorlatot alkalmaz a kárpótlási jegyek “felszívásával” kapcsolatban, mint elődje. Az első és legfontosabb változás, hogy a vagyonkezelő igazgatóságának döntése szerint az Antenna Hungária Rt. részvényjegyzésénél immár a kamattal növelt névértéken fogadják el a kárpótlási jegyeket. Ez azért különösen üdvözlendő, mert korábban (az előző kormányzati ciklus idején) lényegében folyamatosan törvényt sértett az ÁPV Rt. ez ügyben: a kárpótlási törvénnyel ellentétben ugyanis mindig jobbára az éppen aktuális piaci árból indultak ki a cserearányok meghatározásánál.

Változást jelent az is, hogy az információhoz jutást tekintve a befektetők között immár megvalósul az esélyegyenlőség, hiszen a korábbiakkal ellentétben nemigen szivárog ki semmi a vagyonkezelő éppen aktuális döntése előtt. A régi forgatókönyv ugyanis mindig az volt, hogy előbb mozdult meg az árfolyam – valakik mindig előbb tudták a fontos információkat -, és utána érkezett maga a hír.

A vagyonkezelő dicsérete azonban itt véget is ér, hiszen a harmadik változás – miszerint csak alanyi kárpótoltak vehetnek részt a részvényjegyzésben – ezzel szemben nemcsak oktalan dolog, hanem vélhetően törvénysértő is. Az “alanyiak” preferálása ugyan korábban is szinte mindig megvalósult, de ettől élesen el kell különíteni a mostani, a nem eredeti jogosultakat teljesen kizáró akció tervét.

Praktikusan ezzel a döntéssel nemcsak a kárpótlási jegyek jelenlegi tulajdonosainak nagy részét juttatja hátrányos helyzetbe az ÁPV Rt., de veszélyezteti a jegyfelszívás sikerességét is.

Ennél is fontosabbak az ügy elvi vonatkozásai. A kárpótlási jegy ugyanis szabadon forgatható, a tőzsdén adható-vehető értékpapír, így tarthatatlan, és a kárpótlási törvény szövegével ellentétes az az álláspont, miszerint csak az eredeti kárpótoltak kaphatnak érte valamit. Így egyelőre ott tartunk, hogy a vagyonkezelő újra jogvitákba bonyolódhat a jegytulajdonosokkal, miközben érdemben nem is tudja megoldani a jegy felszívásának problémáját.

Ezt utóbbit persze a vagyonkezelőnél is érzékelik, hiszen hangsúlyozzák, hogy a döntés, miszerint csak az eredeti kárpótoltak jegyeit fogadják el, kizárólag az Antenna Hungária részvényjegyzésére vonatkozik. Ám ha a későbbi részvénycserék során a nem eredeti jegytulajdonosok is jegyezhetnek, akkor nem lehet megindokolni, hogy most miért kosarazták ki őket. Hacsak nem arról van szó, hogy ennél a jegyzésnél egyes tűzhöz közel lévők akarják megszerezni a profitot – hamisított meghatalmazásokkal, eredeti kárpótoltként fellépve. –

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik