Gazdaság

AI-szótár

EVOLÚCIÓS SZÁMÍTÁSTECHNIKA. Átfogó kifejezés a biológiailag inspirált AI-technológiára, ideértve a genetikus algoritmusokat és az ideghálózatokat.

SZAKÉRTŐI RENDSZER. Szabályok foglalata, amelyek egy ok-okozati gondolkodási folyamatot írnak elő. Rendszerint valamilyen szűk speciális területre, például egy ipari berendezés egyik részegységének a működésére vonatkoznak.

GENETIKUS ALGORITMUS. Olyan képlet, amellyel a mutáció darwini elveit lehet használni megoldások nemzésére. A problémát két vagy több szegmensre – génekre – osztják, és ezek különböző összeházasításaiból új “gyerek”-megoldások jönnek létre. Sok generáció után a genetikus algoritmus olyan eredményekhez vezethet, amelyek meghaladják az emberi tervezés határait.

INTELLIGENS ÁGENS. Autonóm szoftverentitás, amelyet valamilyen specifikus feladat elvégzésére programoznak. Jelenleg a web-ügynökök tájékoztathatnak az internetes aukciókon érvényes árakról, de a licitálásba is beszállhatnak. A jövőben a multiágens-rendszerek irányíthatják a legtöbb gyártási tevékenységet.

IDEGHÁLÓZAT. Elektromos áramkör, modelljéül többnyire az agyi idegek párhuzamos struktúrája szolgál. Példákból tanul, így címkék képeiből vagy üzemi berendezések összegyűjtött működési adataiból. Képes olyan összefüggéseket felfedezni, amelyek az emberi figyelmet elkerülik.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik