Gazdaság

VIRTUÁLIS TAPINTÁS – Érző egér

Hamarosan saját kezünkkel tapogatózhatunk a cybervilágban – ígérik a svájci Logitech vezetői. Új termékük, az iFeel MouseMan ugyanis képes arra, hogy a kurzorral a monitoron látható képeken áthaladva az adott mintának megfelelő tapintási ingert az egeret tartó tenyérbe közvetítse.

Az éppen szkennelt textúrának megfelelően az egér üt, akadozik, megcsúszik – vagyis a valóságot megközelítő érzést produkál. Az iFeel MouseMan készüléket kifejlesztő Immersion (a Logitech egyik érdekeltsége) a videojátékokból és szimulátorokból már ismert technológiát ültette át kicsibe: a konzolok visszarúgó géppisztolya, rázkódó kormánykereke, vagy rugdalózó botkormánya köszön itt vissza. Az új egér egyébként a ma már elterjedt optikai letapogatóval működik, némi mechanikus motorikus rásegítéssel kiegészítve. Az egér jobbkezes változata 39, a balkezes variáció 59 dollárba kerül majd.

A számítógépes egerek piacának 60 százalékát uraló Logitech álma, hogy rövid időn belül minden internetező tapintó egérrel szkrollozzon. A cég vezetői szerint erre minden esély megvan, mivel úgy vélik, a cybertérből fogható kép, hang – és újabban illat – a felhasználóknak még mindig kevés, egyre többet, és egyre valóságosabb élményeket várnak a komputerezéstől. A másik egérgyártó nagyhatalom, a Microsoft nem így gondolkodik. Jóllehet, szintén készen állnak a tapintó technológiával, egyelőre nem hoznak ki mechanikus egeret; a hardverdivízió szóvivője, Mary Starman szerint ilyen termékek még nem piacképesek. –

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik