Gazdaság

PÁRHUZAMOS INTERJÚ KÉT “LÁTNOKKAL” – VISSZA A JÖVŐBE

A Szilícium-völgy két úttörője - John T. Chambers, a Cisco vezére, illetve Andrew S. Grove, az Intel elnöke - igencsak eltérően látja a következő évtizedeket.

Ha a feladat a jövőbe látás, John T. iChambers és Andrew S. Grove egyenlő esélyekkel indulnak. Mindkét vezér olyan vállalat élén áll, amelyek jócskán kivették a részüket az információtechnológia fogalmának gyökeres átértelmezéséből. Az Intel gyártotta processzorok – számítógépeink agyai – a digitális kor motorjai. A Cisco routerjei és hálózati kapcsolói pedig az információs szupersztráda “forgalomirányítói”, hiszen vállalatokat és országokat kötnek össze olyan módszerekkel, amelyek alig néhány éve még teljesen ismeretlenek voltak.

Az észak-amerikai nyilvános részvénytársaságok érték szerinti rangsorában Jack Welch General Electricje után a Cisco és az Intel következik. Mindkét vállalkozás kitörölhetetlen nyomot hagyott a XX. századon, és ma is ott állnak számos alapvető változás mögött, amelyek meghatározzák, miként dolgozik és él a világ ebben az új évszázadban.

Az 51. születésnapját a napokban betöltő Chambers 1995 óta ül a Cisco vezérigazgatói székében. A vállalatirányítási módszerek radikális átalakításának e mindenre elszánt prófétája számára cége élő laboratórium, amelyben a XXI. század vállalatát kísérletezik ki. Amikor az elemzők egy új kor új, haladó üzleti modelljéről beszélnek, a Cisco megkerülhetetlenül az első, vagy az elsők között van.

A 63 éves Grove társalapítóként bábáskodott az Intel 1968-as születésénél; a vállalat nélküle nem vonulhatott volna be a XX. század második felének nagy sikertörténetei közé. A céget 1988 és 1998 között tíz éven át vezérigazgatóként irányította, jelenleg pedig annak elnöke.

John A. Byrne, a Business Week főmunkatársa mindkét vezetőt felkereste cége főhadiszállásán, hogy az előttünk álló változásokról kérdezze őket. Megdöbbentően másként látják a helyzetet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik