Gazdaság

TITANIC – Kincskeresők

Egy apró üveggyöngyöt, egy olívaolajjal töltött üvegpalackot, valamint egy könyvekkel és levelezőlapokkal megrakott bőrkoffert hoztak fel a napokban a búvárok az 1912-ben elsüllyedt hajóóriás, a Titanic belsejéből.

A ronccsal kapcsolatos jogokat birtokló RMS Titanic amerikai vállalat július közepén indított expedíciót, hogy felszínre hozza az óceánjáróban még fellelhető tárgyakat. Az akcióban több ország 12 szakembere vesz részt, közöttük az orosz tudományos akadémia óceánkutató intézetének munkatársai két kutató tengeralattjáróval. Az expedíció tagjai búvárnaszádok és egy távirányított, markolókarokkal, kamerákkal felszerelt mélytengeri robot segítségével kutatnak a hajó gyomrában. Az RMS Titanic ezt megelőzően, 1987-ben, illetve 1998-ban szervezett expedíciót, amikor is mélytengeri robotok felhasználásával már mintegy 5 ezer tárgyat összegyűjtött a tengerfenéken a hajótest körzetében, de a roncs belsejébe akkor nem hatoltak be.

A White Star Line társaság luxus óceánjárója, amely kora legnagyobb hajója volt, első útján, 1912. április 14-én éjszaka süllyedt el, miután az Atlanti-óceán északi részén jéghegynek ütközött. A több mint 1500 emberrel hullámsírba süllyedt hajó roncsát 1985 szeptemberében találták meg az Atlanti-óceán mélyén. –

Ajánlott videó

Olvasói sztorik