Gazdaság

MOODY’S – Felminősítés? Majd!

Az amerikai Moody’s hitelminősítő jelenleg aktívan vizsgálja Magyarországot, de nem kíván jóslásokba bocsátkozni a valószínű osztályzatjavítás idejéről. “A lépés természetesen attól függ, hogy a jelenlegi pozitív fejlemények folytatódnak-e” – nyilatkozta e hét elején Jonathan Schiffer, a New York-i intézet vezető hitelelemző munkatársa. Ezt megelőzően a londoni Fitch IBCA szakértője arról beszélt, hogy egy éven belül nem szándékoznak javítani Magyarország besorolásán (lásd írásunkat a 11. oldalon).

Az amerikai intézet most a magyar költségvetési politikát veszi nagyító alá, továbbá azt, hogy miként kapcsolódik a helyi kis- és középvállalati szektor a vegyes vállalatihoz. A költségvetés pozíciójának alakulását az elemző kedvezőnek minősítette, rámutatott azonban, hogy hosszabb távon elkerülhetetlen lesz az egészségügyi rendszer megújítása, most azonban politikai szempontból bölcsebb volt az átfogó reform helyett a költségek gyakorlati befagyasztása. Az egészségügy érzékeny kérdés, ezért okosabb megvárni a következő választások utáni időszakot.

Magyarország 1998 óta érvényes, pozitív kilátású BBB plusz osztályzatának javítása Jonathan Schiffer szerint egy felülvizsgálatot követően, egy-három hónapon belül megtörténhet. A felülvizsgálat várható időpontjáról azonban nem nyilatkozott, miközben kifejtette: meg kell győződniük arról, hogy az erőteljes GDP-növekedés fenntartható és az államháztartás pozíciója – beleértve az uniós csatlakozás költségeit is – folyamatosan közelít a hiányt a GDP 3 százalékában megjelölő maastrichti kritériumhoz. Ebből azonban nem kell arra következtetni, hogy a Moody’s a felülvizsgálattal megvárja a csatlakozást, hiszen annak költségeiről kellő előzetes számítások állnak rendelkezésére. –

Ajánlott videó

Olvasói sztorik