Gazdaság

PRIVATIZÁCIÓ – Reményt keltő döntések

Hosszabb szünet után ismét beindult a privatizációs gépezet. Az állami vagyonkezelő több, eddig halogatott lépésre szánta el magát, így a múlt héten döntött arról, hogy pályázatot ír ki a Postabank privatizációs tanácsadójának kiválasztására, megfogalmazta a Szikra Nyomda eladásánál érvényesítendő szempontokat, határozott a Reorg Apport helyzetének rendezéséről, valamint egy, a budapestiek szemét régóta bántó romos épületegyüttes sorsának rendezéséről.

Ez utóbbi határozat következményeként két éven belül régi fényében tündökölhet a New York Palota, s benne a patinás kávéház. A vételár sokszorosát, meg nem erősített információk szerint mintegy 20 milliárd forintot fordít a svájci Intas AG – a privatizációs pályázat most kihirdetett győztese – a körúti palota és a hozzá tartozó tömb felújítására. A tervek szerint szálloda, irodaház épül az Erzsébet körút, Dohány utca és Osvát utca által határolt ingatlanon, és az évek óta tartó gazdátlanságot alaposan megsínylett New York Palota műemléki rekonstrukciójára is sor kerül. Az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő (ÁPV) Rt. igazgatósága a múlt héten hagyta jóvá leányvállalata, a Váltó-4 Libra Rt. döntését, miszerint a szállodai beruházásokra specializálódott svájci társaság 19,2 millió márka (2,5 milliárd forint) plusz áfa összegért juthat hozzá az ingatlanegyütteshez.

A sajtóházként és kávéházáról egyaránt ismert épületre ezt megelőzően kiírt pályázat tavaly sikertelenül zárult, miután az akkori tendergyőztes, a müncheni Messerschmitt Stiftung a végső szerződéskor az eredeti tervezettől eltérő elemeket kívánt érvényesíteni. A svájciakkal, akik a hírek szerint 300 millió forinttal ajánlottak többet a mostani pályázat második helyezettjénél, ez év augusztus 31-ig megkötik a szerződést. Az aláírást követően három hónapon belül meg kell kérnie az építési engedélyeket a beruházónak, a megvalósítás határideje az engedély kiadásától számított másfél esztendő.

Ami az egyéb, a bevezetőben felsorolt ügyeket illeti, a Szikra Lapnyomda 13,74 százalékát kitevő állami részvénypakett értékesítésénél a vagyonkezelő kizárólag a vételár nagysága szerint fogja értékelni az ajánlatokat. A Postabank és Takarékpénztár hosszú távú tulajdonosi szerkezetének kialakításáról, tanácsadó segítségével kívánják elkészíteni a javaslatot. A Reorg Apport Rt. 4,47 milliárdos kamatveszteségét pedig közvetett tőkeemelés útján rendezik. –

Ajánlott videó

Olvasói sztorik