Gazdaság

A katasztrófa ára

Az Air France-hoz kapcsolódó hír, hogy a múlt heti Concorde-katasztrófa az első becslések szerint körülbelül 350 millió dollárjába fog kerülni a biztosítóknak. Ennek legnagyobb részét az áldozatok hozzátartozóinak fizetendő összegek teszik ki, a lezuhant repülőgép biztosítási értéke csupán 30 millió dollár. Az Air France flottáját 50 százalékban a Reunion Aerienne konzorcium biztosítja, amelynek tagjai a brit CGNU, az olasz Generali, valamint két francia társaság, a Groupama-Gan és az MMA. További 30 százalék jut az AGF-re, 20 százalék pedig az AXA-ra. A cégek azonban a kockázatok megosztása érdekében viszontbiztosítókkal – főleg brit társaságokkal – is szerződésben állnak, s így az AXA például arra számít, hogy a teljes kártérítési igénynek csak 5 százalékát kell majd állnia.

Párizsi jelentések szerint az elhunytak hozzátartozói 140 ezer francia frankos (1dollár = 6,97 frank) előleget kapnak, a végső összeg szakértők szerint 600 ezer és 1 millió dollár között lesz majd. Ezzel kapcsolatban az elemzők megjegyzik, a légi katasztrófák áldozatai “többet érnek” ha amerikaiak. Esetükben az átlag kártérítés 3,5 millió dollár – állítja Gérard de Cugnac, aki 1976-ban tető alá hozta az első kereskedelmi repülést lebonyolító Concorde biztosítását.

A Concorde után kifizetendő összeg minden bizonnyal kevesebb lesz mint a Swissair 1998-as kanadai szerencsétlenségének költsége, a 229 akkori áldozat között sok volt az amerikai, a még nem lezárt ügyben a 700 millió dollárt is elérheti a biztosítók kártérítési kötelezettsége. –

Ajánlott videó

Olvasói sztorik