Gazdaság

EU-TŐKE – Dől a pénz

Az Európai Unió vállalatai tavaly 490 milliárd eurónyi közvetlen működő tőkét fektettek be külföldön – derül ki a most közzétett brüsszeli statisztikából. Az összeg 41 százalékkal magasabb az 1998-asnál. A legnagyobb befektető tavaly Nagy-Britannia volt 158 milliárd euróval, míg Franciaország 101, Németország 88, Hollandia pedig 43 milliárd eurónyi működő tőkét exportált. Franciaország egy év alatt megháromszorozta, Spanyolország és Nagy-Britannia megduplázta külföldi befektetéseit.

Az Eurostat jelentéséből az is látszik, hogy tavaly sokkal nagyobb mértékben nőttek azok a befektetések, amelyeket az EU-tagállamok cégei az unió más országaiban hajtottak végre, mint azok, amelyek az unión kívüli országokba irányultak. Az EU-n belüli invesztíciók összértéke 80 százalékkal emelkedett 1998-hoz képest, elérve a 300 milliárd eurót, míg az unión kívüli befektetéseké csupán 7 százalékkal, 190 milliárd euróra.

A kimutatás ezúttal nem jelzi, milyen arányban változtak a kelet-európai tagjelölt államokban eszközölt befektetések. Az azonban kiderül, hogy az Egyesült Államok felé – és viszont is – jelentős az emelkedés, mint ahogy erősödött a tőkekivitel Japán irányában is. Az EU-cégek amerikai befektetései tavaly 160 milliárd euróra rúgtak, míg az amerikai érdeklődés Európában 69 milliárd eurónyi ügyletben öltött testet. Japánban 3,2 milliárd eurónyi uniós befektetés realizálódott tavaly.

A külső országokból az EU-ba irányuló befektetések teljes összege tavaly 300 milliárd eurónak felelt meg. Az első számú célország Nagy-Britannia volt, 65,4 milliárd euróval, a második helyezett Németország 49,2, a harmadik Franciaország 36,7 milliárd euróval. –

Ajánlott videó

Olvasói sztorik