Gazdaság

AUTH HENRIKKEL

– Miről tárgyaltak ilyen sokáig Földhitel- és Jelzálogbankkal (FHB)?

– A különböző bankok különböző típusú kockázatokat akartak megosztani, ezért húzódott el a megállapodás. A lényeg mégiscsak az, hogy mire megindult a lakáshitelek boomja, mi is készen állunk.

– Járai Zsigmond pénzügyminiszter a külképviseletek vezetői számára tartott tájékoztatóján azt mondta, hogy a nemzeti jövedelem idei növekedése meghaladhatja a 6 százalékot, és a folyó fizetési mérleg hiánya is várhatóan kisebb lesz, mint a tervezett 2,5 milliárd dollár. Bankvezetőként is ilyen rózsásnak látja a helyzetet?

– A makrokörnyezetet én a bankon keresztül, a mikrokörnyezet leképzésén keresztül érzékelem. Ennek alapján valóban az a benyomásom, hogy a gazdaság stabil és gyorsan növekvő pályára állt. A folyómérleggel kapcsolatban – minthogy nem vagyok makroközgazdász – csak nagyon óvatosan fogalmaznék, eddig úgy tűnt, hogy a Pénzügyminisztérium előrejelzései váltak be, szemben a sokkal pesszimistább prognózisokkal.

– Végre megkezdődött az M3-as autópálya építése. Nem sajnálja, hogy a Postabank kimarad a finanszírozásból?

– Szakértői szinten velünk is folytak tárgyalások az autópálya-finanszírozás pénzügyi feltételeiről. Ha ez jó üzlet, akkor szívesen részt vettünk volna benne. A tárgyalások mindenesetre megrekedtek. Maradt azonban még olyan finanszírozási cél, amelyben az állam bizonyos garanciákat vállal. Nem hiszem tehát, hogy egyszer s mindenkorra vége van a nagy projekteknek.

– Mikor dönt a kormány a Postabank privatizációjáról?

– A kormány körülbelül három hete felkérte a pénzügyminisztériumot, hogy az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő (ÁPV) Rt.-vel közösen készítsék el a Postabank hosszú távú tulajdonosi struktúrájának a tervét. A múlt hét csütörtökén az ÁPV Rt. egy zártkörű pályázatot írt ki, ahová tanácsadókat hívtak meg. Ezeknek október elejéig kell letenni javaslataikat. Biztatónak tartom, hogy a tanácsadók befektetési bankok. Reményeim szerint ez azt jelenti, hogy a kidolgozott stratégia implementálása késedelem nélkül folytatódik október folyamán. Ebben az esetben úgy gondolom, hogy a jövő év első, esetleg második negyedévére privatizációs tranzakcióra kerülhet sor.

– Robin Cook brit külügyminiszter Budapesten úgy nyilatkozott, hogy Nagy-Britannia ragaszkodik az EU 2003. évi bővítéséhez. Reálisnak tartaná-e ezt az időpontot, és valóban annyira fontos-e a dátum?

– Azt hiszem, hogy bizonyos területeken igen közel állunk ahhoz, hogy az EU elvárásait teljesítsük, míg más területeken egyáltalán nem. Azt viszont nem tudom, hogy valójában mekkora is a lemaradásunk. Ennél sokkal jobban hiányolom azonban, hogy nem teljesen világos: a gazdasági és a társadalmi élet legkülönbözőbb szereplői számára milyen hatással jár majd az EU-csatlakozás. Az időpontot illetően pedig úgy gondolom, hogy egy-két éves eltolódás nem tragikus.

– Az országgyűlés olajbizottsága előtt elhangzott tanúvallomás alapján nyomozás indult ismeretlen tettes ellen. Ön szerint is ilyen kiterjedt az olajfolt?

– Zavarosnak látom a helyzetet, amely súlyos veszélyeket rejt a magyarországi politikai élet számára. Az a benyomásom, hogy ez az olajfolt jóval nagyobb, mint amire a korábbi feltárások alatt rábukkantak, s ami csak a felszín volt. Elkerülhetetlennek tartom egy nagyon komoly, tisztázó vizsgálat lefolytatását.

– A kormányzat a következő években több mint 20 milliárd forintot szán a futball infrastrukturális feltételeinek javítására. Egyetért-e ilyen kormányzati szerepvállalással?

– El tudom képzelni, hogy az államnak kell a kezdőlökést megadnia annak érdekében, hogy végre magántőke áramoljon a futballüzletbe. Úgy tekintem ezt a segítséget, mint egy iparág kifejlesztéséhez adott állami hozzájárulást.

– Vasárnap a brazil Rubens Barrichello nyerte a Forma-1-es Német Nagydíjat. Érdekli-e, hogy ki nyeri a Magyar Nagydíjat és kinek drukkol?

– Nagyon érdekel a Forma-1. A passzív rekreációt és a Forma-1 megtekintését általában összekapcsolom. Ilyenkor rajt-cél győzelmet aratok: tudniillik a rajtnál elalszom – a győztes célba érkezésekor pedig fölébredek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik