Gazdaság

ZALAKERÁMIA – Átütemezés?

A társaság kérésére a Budapesti Értéktőzsde a múlt péntektől kedd reggelig – 2750 forintos árfolyam mellett – felfüggesztette a Zala- kerámia-részvények kereskedését. A felfüggesztést azzal indokolták, hogy a társaság a gazdálkodás egészét és a tulajdonosok teljes körét érintő bejelentésre készül, erre lapzártánkig nem került sor.

Piaci hírek szerint a részvény árfolyammozgását meghatározó és a spekulánsokat már régóta izgalomban tartó hitelátütemezési tárgyalások lezárását hozzák nyilvánosságra. A Zalakerámia Rt. korábbi menedzsmentje által cégfelvásárlásokra felvett 50 millió dolláros konzorciális hitel 2001-ben járna le, ám a társaság, amely a dollár erősödése miatt már eddig is jelentős árfolyamveszteséget szenvedett el, pillanatnyilag nem rendelkezik a hitel teljes visszafizetéséhez szükséges likvid eszközzel. Az Arago, a Zalakerámia fő tulajdonosának vezérigazgatója azonban egy nyilatkozatában határozottan utalt arra, hogy a fő vonalaiban április óta készen álló, s már csupán technikai jellegű módosítások miatt csúszó megállapodás előtörlesztést, hitelkonverziót és átütemezést is tartalmaz. Elemzők szerint előtörlesztésre mintegy 6 milliárd forintot tud fordítani a zalaegerszegi cég, amelynek Cesarom nevű romániai leányvállalata várhatóan az idén is jelentős mértékben járulhat hozzá a cégcsoport eredményéhez. A dollárban jegyzett hitel euróra konvertálása az árfolyamkockázatot mérsékelheti jelentősen, míg az előtörlesztés után mintegy 35-40 millió euró összegűre becsült kötelezettség lejáratának átütemezése a társaság likvidítási helyzetét javíthatja. Ebben az esetben kiszámíthatóbbá válna az üzemi szinten már jelenleg is nyereséget termelő cégcsoport gazdálkodása.

Az elemzők által erre az évre várt 100-120 forinti közötti részvényenkénti nyereség a hitelmegállapodás következtében jövőre jelentős mértékben javulhat. –

Ajánlott videó

Olvasói sztorik