Gazdaság

STEPHEN KING BOSSZÚJA – Vedd el és fizess!

Nem lesz ingyen élvezetekben része annak, aki rákattint a www.stephenking.com weboldalra a világhálón. A cím, amely mögött Stephen King, a horror és a thriller műfajának királya áll, izgalmas csemegét ígér, de ára van. A Rémkoppintók, a Halálsoron és több hasonló mű szerzője ugyanis hadat üzent az internetes potyázóknak. A szerző a világhálón – a fent megadott címen – publikálja legújabb, The Plant című regényét. Pontosabban a történetnek csak az első fejezetét, a többi csak akkor lesz hozzáférhető, ha az olvasók, a ,,letöltők” fizetnek, első lépésben egyetlen dollárt.

King a szemrebbenés nélküli szoftver- és szerzői jogi lopások világában ezzel az aprócska trükkel akar érvényt szerezni a tisztesség fogalmának. Az első fejezetet még mindenki letöltheti és tárolhatja saját számítógépében, a folytatás azonban feltételes. Amennyiben az olvasók, a ,,letöltők” 75 százaléka hajlandó fizetni egy dollárt, King is hajlandó tovább bonyolítani a történetet, és – négy hét múlva – feltenni az internetre a folytatást. És így tovább.

,,Két dolgot tartok szem előtt: az első az a bizonyos régi fogalom, a tisztesség. Vedd el, amire szükséged van, és fizess érte. A második: akinek tetszik a történet, tovább akarja olvasni. Aki többet akar, fizessen, a vak újságárusnál sem lopunk” – szögezte le egy német lapbeszámoló szerint a kissé anyagiasnak tűnő szerző.

King persze nem vak és nem szegény. Jól tudja, hogy a mai sikerszerzők közül talán ő az egyedüli, kinek az internetezők körében is akad éppen elég rajongója egy ilyen kísérlethez.

S hogy miről szól a legújabb King-krimi? A történet 1980 körül játszódik. King egy kiadóról mesél, aki börtönbe juttatja szerzőjét, mert gyanítja róla, hogy gyilkos. Az író azonban bosszút áll… –

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik