Gazdaság

A BOUYGUES ÉPÍT – Akadályok a Lovin

A folyamatban lévő per ellenére új lóversenypálya építése mellett kötelezte el magát a Kincsem Parkban az ingatlanfejlesztéssel foglalkozó francia Bouygues. A francia társaság magyarországi érdekeltsége 1998-ban állapodott meg a Kerepesi úti ügetőpálya megszerzéséről a tulajdonos, az állami Nemzeti Lóverseny (NL) Kft.-vel. A 3 milliárd forintos vételárból 2,5 milliárd forintot egy új galopp- és ügetőkomplexum létrehozására szántak a Kincsem Park területén. A szerződés egyik kikötése az volt, ha meghatározott ideig nem kezdődhet meg a beruházás megvalósítása, akkor a franciák elállhatnak a szerződéstől, s visszakérhetik a Kerepesi úti ingatlan privatizációs vételárát. A 89 hektáros Kincsem Park többsége ugyancsak az NL-é, 5 százaléka a fővárosi önkormányzat tulajdonában lévő Budapesti Közlekedési Rt.-é, 1700 négyzetméter azonban egy autókereskedő cég, a Ficsór Autóház tulajdonában maradt. Ez utóbbi viszont máig nem adta ki az építkezéshez szükséges jognyilatkozatot, s bár az NL pert indított az ügyben, jogerős döntés még nem született. Jelenleg igazságügyi szakértői véleményre vár a bíróság, a többségi tulajdonosok azonban úgy határoztak, nem halasztják tovább az építkezést. Ennek érdekében a múlt hét végén módosította a szerződést az NL, illetve a Bouygues érdekeltségébe tartozó Kerepesi úti Lóversenypálya Ingatlanforgalmazó, Ingatlankezelő és Szolgáltató Kft.

Az új megállapodás szerint az eredetileg egyfázisúra tervezett építkezést két szakaszra bontják, s a hét hónapra beütemezett elsőben azokat a munkálatokat kezdik meg, amelyekhez nem szükséges a hatóság építési engedélye – nyilatkozta Bukszár János, a Bouygues Hungária Kft. képviselője. A Ficsór tulajdonosa jogtalannak tartja a munkálatok megkezdését. A perben ősszel várható ítélet, amely, ha nem halasztó hatályú, lehetővé teszi, hogy a második fázist is megkezdjék.

A Kerepesi úti ügető – annak megszerzése az ingatlanfejlesztésre specializálódott franciák végső célja – csak az új lóversenypálya megépítése után kerül a Bouygues tulajdonába. Ott 2003-ig a tervek szerint közel 30 milliárd forintos beruházással üzletközpontot, szállodát és irodaházat építenek. –

Ajánlott videó

Olvasói sztorik