Gazdaság

UNIÓS BÉKEJAVASLAT – Unják a banánt

Pascal Lamy, az Európai Bizottság külkereskedelmi felelőse a jelek szerint “unja a banánt”, mert nyolc havi eredménytelen tárgyalássorozatot követően javaslatot dolgozott ki az Európai Uniót (EU) és az Egyesült Államokat, valamint a latin-amerikai termelőket szembeállító banánháború lezárására. A konfliktus hét évvel ezelőtt pattant ki, amikor a közösség a tagországok egykori gyarmatait más banánexportáló országokkal szemben kivételezett helyzetbe hozó importrendszert fogadott el.

Az egykori gyarmatokkal folytatott kedvezményes kereskedelem nem csak a latin-amerikai banántermelők, hanem a javarészt az ő árujuk felvásárlására és értékesítésére szakosodott amerikai multik érdekeit is sérti. A Kereskedelmi Világszervezet (WTO) 1997-ben helyt adott panaszuknak és elmarasztalta az uniót a diszkriminatív kereskedelmi gyakorlat miatt. A tizenöt tagú közösség azonban húzta-halasztotta a törvényes helyzet helyreállítását, aminek az lett az eredménye, hogy az Egyesült Államok tavaly márciusban a WTO jóváhagyásával éves viszonylatban 191 millió dollár értékű EU-exportra vetett ki 100 százalékos büntetővámokat. A szankciók egyebek közt olyan kurrens termékeket érintettek, mint a francia parfümök, a bőráruk vagy a sajtok.

Pascal Lamy most abban a reményben nyújtott “banán békejobbot” Washingtonnak, hogy az cserébe feloldja a büntetővámokat. A javaslat szerint az EU 2006-ig két szakaszban áttérne a tisztán vámalapú banánimport-rezsimre, végleg eltörölve a sokat bírált kvótákat. A Brüsszel által indítványozott megoldás úgy kerülne összhangba a WTO-szabályokkal, hogy közben megőrizné az egykori afrikai, karibi és csendes-óceániai gyarmatoknak a loméi egyezményben ígért kedvezményeket. A terv része az importengedélyek teljesen új alapokra helyezése. Az EU eddig az úgynevezett történelmi referenciák (valójában a múltbeli termelés) alapján osztogatta az engedélyeket, ami különösen hátrányos volt a latin-amerikai exportőrökre nézve. Ha a tagállamok elfogadják a Lamy-féle javaslatot, ezt a rendszert az “aki bírja, marja” elv váltja fel, amelynél egyáltalán nem számít majd a banán származásának helye. Ennek megfelelően az EU nem dönti majd el előre, hogy az év egy bizonyos időszakában mennyit hozzon be a gyümölcsből és csak akkor állítanák le az importot, amikor már megtelt a kvóta. Washington állítólag kedvezően fogadta az új javaslatot, amely talán véget vet a hosszú ideje tartó banánbirkózásnak. –

Ajánlott videó

Olvasói sztorik