Gazdaság

CUKOR AZ ŰRBŐL – Édes élet

Hogyan alakult ki az élet a Földön? Erre a kérdésre próbálnak válaszolni csillagászati megfigyeléseik alapján amerikai kutatók. Szerintük néhány cukormolekulával kezdődött minden, méghozzá nem itt a bolygónkon, hanem a világűrben.

Az amerikai Nemzeti Tudományos Alap egyik arizonai teleszkópját használva júniusban három asztronómus glikolaldehid molekulákat azonosított a Tejútrendszer központjában lévő csillagközi felhőben. A felfedezés jelentősége az, hogy ez a vegyület más egyszerű molekulákkal kémiai reakcióba lépve cukrokká képes alakulni, méghozzá olyanokká, amelyek a földön közönségesek: például ribózzá, amely a DNS és az RNS nélkülözhetetlen építőeleme. Mindezek alapján az amerikai tudósok úgy vélik, hogy az első élőlények fölépítéséhez szükséges molekulák a világűrből erednek, és üstökösökön utazva jutottak el a Földre.

A csillagászok egy, a Földtől 26 ezer fényévnyire elterpeszkedő porfelhőben vették észre az űrcukrot. A molekulák – bármilyen messze és bármilyen hidegben legyenek is – rezegnek, s e rezgés során rádióhullámokat bocsátanak ki. Mivel pedig minden molekula meghatározott frekvenciával rendelkezik, a kutatók képesek voltak pontosan azonosítani a glikolaldehidet. Reményeik szerint hamarosan bonyolultabb cukrokat is felfedeznek majd a messzeségben, ezek ismeretében pedig megpróbálják leírni a világűrben lezajló kémiai reakciókat, egy távoli galaxisban pedig akár új élet keletkezését is detektálhatják.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik