Gazdaság

Hitelt érdemlők

Az egészen kis vállalkozások már dörzsölhetik a tenyerüket az Európai Bizottság budapesti delegációjának minapi döntése nyomán. Július elsejétől megváltoznak ugyanis a Phare-programból folyósított hitelhez jutás feltételei: a mikrovállalkozások számára folyósítható hitel összegét 1,3 millió forintról 3 millióra emelték fel (lásd a táblázatot).

Halász Gyuláné szombathelyi könyvvizsgáló mégsem szándékozik újabb hitelt felvenni. Ő még 1997-ben 18 százalékos jegybanki alapkamaton, az akkori hitelkamatoknál 4-5 százalékponttal olcsóbban vette fel a kölcsönt autóvásárlásra, amihez a hitelkihelyezők kiterjedt biztosítékokat követeltek. Így például jelzálogot tettek egy 2,5 millió forint értékű építési telkére, továbbá egymilliós értékű befektetési jegyet is prezentálnia kellett. A hitel futamideje 3 év, a könyvvizsgáló az idén fizette vissza tartozását. Időközben persze a (jegybanki) kamatszint alaposan csökkent, ez a azonban a fix kamatozás miatt nem tükröződött a hitelkondíciókban. Ezt némi rosszallással mondja, a régi hitelek kondíciója ma már korántsem olyan kedvező, mint korábban.

Az adminisztráció körül sem a mellékállásban évente mintegy 3 millió forintot kasszírozó könyvvizsgáló, sem mások nem látnak különösebb problémát, jóllehet többen megjegyezték: az eljárást gyorsítja, ha a megyei Phare-irodákban ismerősök segítik az ügyintézést.

A hitelt a Phare-programból a magyar kormánynak folyósító budapesti bizottsági delegáció a lehetőség kiszélesítését a nagy érdeklődésen kívül magasztos érvekkel is indokolja: a kedvezményezett kör – a mikrovállalkozásoké – szükséges ahhoz, hogy Magyarországon kialakuljon az unióban a demokrácia alapját jelentő középosztály, amely fogyasztásával a piacgazdaság éltető eleme. “A hitel korszerűsítése hólabdaeffektust válthat ki, s így nőhet az egyes régiók gazdasági aktivitása” – mondja Alain Bothorel, az unió delegációjának Phare-ügyekért felelős igazgatója.

De hányan is gyúrják a hógolyókat? A statisztikák szerint eddig 13 ezer vállalkozó vehette fel a hitelt, amelynek visszafizetési mutatóival elégedettek a nagykövetségen. “Lényegében mindenki visszafizette e tartozását” – mondja Bothorel. A hitelt egy rulírozó keretből (revolving fund) nyújtják, a visszafizetések ide érkeznek, egyszersmind forrásául szolgálva a következő kihelyezéseknek. Az elmúlt nyolc évben az Országos Mikrohitel Alapban több mint 10 milliárd forint halmozódott fel, beleértve a Gazdasági Minisztérium által nyújtott mintegy 2 milliárd forintos támogatást is. A tavalyi Phare-programból 2,5 millió eurót fordítottak mikrohitelekre. –

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik