Gazdaság

FOGYÓ BOGYÓ – Kávékrízis Etiópiában

Hamarosan le kell mondani mindennapi feketénkről, ha folytatódik az erdőirtás Etiópiában – állítják a bonni egyetem ökológusai. Szerintük az Északkelet-Afrikában növő kávéváltozatok eltűnése a termesztett kávéfajták genetikai leromlását, idővel teljes pusztulását vonhatja maga után.

A kávé őshazája Etiópia, ahol a hegyvidéki esőerdőkben több száz vad változat él. Mindeddig ezek nyújtottak a nyersanyagot a kávébetegségek és kártevőkkel szemben ellenálló változatok nemesítéséhez. Erre pedig mostanában egyre gyakrabban van szükség: az első, komoly kávéüszög-járvány például 1970-ben Brazília csaknem teljes kávétermését elpusztította, s mivel a világszerte termesztett fajták 90 százaléka csupán néhány változatból kerül ki, ez a kór azóta is rendszeresen tarol a ültetvényeken. Ráadásul nemcsak Brazíliában, hanem Kolumbiában, Mexikóban és Vietnamban is.

A természetvédők megállapították, hogy a koffeinben gazdag növény élőhelye (elsősorban az illegális kokacserje, marihuána- és teaültetvények miatt) az utóbbi harminc évben a felére csökkent – az őserdők mára mindössze kétezer négyzetkilométeren nőnek -, feltehető tehát, hogy a nemesítés alapanyagául szolgáló kávéfajták is ugyanilyen arányban tűntek el örökre.

A hagyományos magbankok nem jelentenek megoldást a világ egyik legnépszerűbb növényének problémáira. A kávébab ugyanis – eltérően más magoktól – a tárolás közben elveszti csírázóképességét. A különböző változatokat tehát csak az eredeti élőhely megmentésével lehet életben tartani. A kutatók felhívására az etióp kormány most az eddiginél határozottabb lépéseket fontolgat: az ország dél-nyugati részében három, egymástól elszigetelt erdő védett területté nyilvánítását tervezik. –

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik