Gazdaság

A ZÖLDKŐ KFT. ÜGYVEZETŐ IGAZGATÓJA – Ugrás a sötétbe

Bár több mint másfél évtizedet "húzott le" a Skála-csoportnál, a kilencvenes évek elején mégis saját vállalkozást alapított Heller Judit. Csapata javarészt nőkből áll, s szívesen foglalkozik a pályájukat éppen indító fiatalokkal is.

Éppen a negyvenedik születésnapján hagyita ott a Skála Coop Rt. gazdasági igazgatóhelyettesi állását, költözött ki kényelmes irodájából és adta le hivatali autóját. Heller Judit, a Zöldkő Könyvvizsgáló és Gazdasági Tanácsadó Kft. ügyvezető igazgatója a csúcson kezdett új vállalkozásba. Szinte a nulláról kezdte újra, mégsem érezte magát boldogtalannak, mert – mint mondja – nem mindig csak felfelé ível az ember karrierje, néha ott kell hagyni a megszokott kényelemet és kipróbálni, hogy az ember képes-e szembe nézni új kihívásokkal.

Pedig nagyon szeretett a Skálánál dolgozni, hiszen a cég nem az akkori formális logika szerint működött, éppen ezért sokat lehetett tanulni. Demján Sándor vezetésével fiatal szakemberek egy csoportja különleges lehetőséget kapott, hogy kipróbálja magát egy teljesen új rendszerben működő társaságnál. Amikor 1985-ben a Skála Coop Rt. pénzügyi vezetője lett, szakmailag igényes feladatot kapott és – saját bevallása szerint – élete egyik legszebb időszakát élte át. Akkor jöttek létre az új pénzügyi technikák, ők állítottak ki először váltót és találtak ki komplikált, de működőképes pénzügyi konstrukciókat, amelyekkel sikeresen lehetett finanszírozni a szövetkezeti közös vállalatból az elsők között részvénytársasággá alakult, majd részben külföldi szakmai befektető tulajdonába került Skálát.

VÁLTÁS. Akkori pályamódosító döntését Heller Judit máig nem bánta meg. Habár a Skálánál töltött 17 év alatt szakmailag, anyagilag és erkölcsileg is elismerték, s pályája mindvégig felfelé ívelt, mégis a váltás mellett döntött. Olyan hivatást keresett, ahol az idegennyelv-tanulási képesség hiányossága és az életkor nem hátrány, viszont előny a komplex gondolkodás és a vállalati gyakorlat. Akkoriban a könyvvizsgálat – a gazdasági társaságokról szóló törvénynek köszönhetően – felszálló ágban volt, az országban alig 450 könyvvizsgáló tevékenykedett (ma 5 ezer). Mindössze 10 hónap alatt tette le vizsgáit, majd megkapta oklevelét, feladta a biztosat és saját céget kezdett kicsiben. Mint mondja, könyvvizsgálói létét a Skálánál szerzett jó ismeretségek alapozták meg, hiszen volt kollégái közül ma is többen az ügyfelei. És ez rendben is van így, hiszen a könyvvizsgálat bizalmi szakma, jó tudnia az ügyfélnek és az auditornak is, mit várhatnak egymástól.

A Zöldkő Kft. a kevés közepes méretű cégek egyike, 73 millió forintos árbevételével a könyvvizsgáló társaságok toplistáján a 10. és a 20. helyezett között található. A könyvvizsgálati piac mintegy felét a Big Five-nak is nevezett öt nagy könyvvizsgáló társaság uralja, és ezeket jóval leszakadva követi még több mint 1400 cég. Talán ha 15 olyan van köztük, amely árbevételét tekintve közepesnek mondható, 50 és 200 millió forint közötti árbevétellel.

Heller Judit úgy véli, a kisebbek és az öt nagy jól megférnek egymással a piacon. A szakma igen sokat köszönhet a nagyoknak és viszont, hiszen ők segítették a könyvvizsgálat nemzetközi gyakorlatának beépülését a hazaiba, míg az itteni auditorok a speciális viszonyokra hívták fel a figyelmet.

Heller Judit jól időzítette a könyvvizsgáló társaság alapítását, mert a gazdasági átalakulások közepette sok és jelentős szerep jutott a könyvvizsgálóknak és akkoriban még meg lehetett alapozni egy auditor cég anyagi biztonságát. Aki ma hoz létre ilyen társaságot, az Heller szerint nem számíthat arra, hogy cége a nagyok, vagy akár a közepesek közé emelkedik.

NŐI CSAPAT. Munkatársai kiválasztásakor lényeges szempontnak tekinti, hogy a megfelelő embert jelölje a megfelelő feladatra, hogy egyiküktől se várjon el többet, mint amire képes. Csapata javarészt nőkből áll, akik közül sokan kezdőként kerültek hozzá. Szívesen foglalkozik a pályájukat éppen indító fiatalokkal, mert jó érzés látni, ahogy megszeretik a szakmát és képességeik, készségeik kiteljesednek. Soha nem érzett semmiféle hátrányt azért, mert nő; családjában négyen vannak lánytestvérek. A Skálánál igen haladó szellemiség uralkodott, a könyvvizsgálat pedig inkább női szakma, így most is elfogadják egyenrangú partnerként. Véleménye szerint a nőknek dönteniük kell, hogy vállalják-e a harcot egyszerre az összes fronton: a házasságban, anyaként és a hivatásukban. Aki emellett határoz, az képes mindezt úgy összeegyeztetni, hogy megtalálja a szükséges egyensúlyt. Büszkén mondja, hogy női kollégái valamennyien vállalták ezt az életformát és munkájuk sosem szenved csorbát.

Szeretné elérni, hogy – amint a gazdasági életben bekövetkezik a kedvező fordulat – létrejöhessen a közepes méretű hazai tulajdonban lévő könyvvizsgáló cégek integrációja. Ebbe kívánja bekapcsolni saját vállalkozását is, amely ezáltal kevésbé kötődne személyéhez: a munka nagyüzemibbé, szabályozottabbá válhatna és ezáltal az ügyfelek kockázata is csökkenne. A nemzeti standardok bevezetésével egységes módszertan szerint, az itteni ügyfélkör sajátosságainak szem előtt tartásával lehetne végezni a könyvvizsgálatot. “Ebben az esetben a cég egy tőlem független értékké válna, amit egyszer a lányomra hagyhatnék” – mondja. Az alma egyébként messze esett a fájától: lánya ugyan az ELTE jogi karának hallgatója, de inkább a művészetek vonzzák.

HELLER JUDIT

47 éves, a Pénzügyi és Számviteli Főiskolán szerezte diplomáját 1975-ben. Egy év múlva a Skála Coop Rt. jogelődjénél munka- és üzemszervezőként helyezkedett el. A Skála Metro pénzügyi vezetőjévé 1983-ben nevezték ki, majd 1985-től az rt. pénzügyi főosztályvezetője, végül gazdasági igazgatóhelyettese.

Okleveles könyvvizsgálói képesítését 1993-ban szerezte, ekkor alapította a Zöldkő Könyvvizsgáló és Gazdasági Tanácsadó Kft.-t, amelynek többségi tulajdonosa és ügyvezetője.

Minden eshetőségre szeret felkészülni, így időközben adószakértői, valamint tőzsdei, pénzügyi intézményi, költségvetési és igazságügyi könyvszakértői minősítést szerzett, s egyebek mellett szerepel az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Rt. szakértői névjegyzékében is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik