Gazdaság

Veszélyforrások

MEGTORPANÁS. Az első negyedévi fejlődésből nem lehet az év végéig tartó hasonlóan magas növekedési ütemet feltételezni. Óvatosságra int a növekedés sebezhetősége, amelyet gazdaságunk sajátos szerkezete alapoz meg.

CSEREARÁNY-ROMLÁS. Az év elejétől számottevő cserearány-romlás kezdődött, az importált nyersanyagok árszintje lényegesen gyorsabban emelkedik, mint az exporttermékeink árai. Év végéig a cserearányok további romlására számíthatunk.

TECHNIKAI FEJLETLENSÉG. Egyértelműen kedvezőek a strukturális fejlődés eredményei, ugyanakkor kérdéses a technikai fejlettség stabil tartalma, a háttérbázisok megalapozottsága. A hazai cégek technikai fejlettsége akár a további növekedés akadályozójává is válhat.

INFLÁCIÓ. Nem megnyugtató a dezinflációs folyamat lassulása. Jelentős a társadalmi érzékenység egyes fogyasztói áraknál, így az élelmiszereknél, az energiahordozóknál, a gyógyszereknél. A feldolgozóipari értékesítési árindex folyamatosan növekszik, és hasonlóan kiugróan magasak a növényi termékek termelői árai is. A kormányzat a legutóbbi 12 százalékos gázáremeléssel mindenesetre kifejezte a 7-8 százalékra módosított fogyasztói áremeléshez való ragaszkodását.

TÚLFŰTÖTTSÉG. A magyar gazdaság jelenleg nem túlfűtött, egyes tényezők azonban erősíthetik ennek a veszélyét. Egyértelműen ilyen lehet a jelenlegi kamatszint, amelynek hatását persze több momentum is kompenzálhatja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik