Gazdaság

RAAB KARCHER – Vihetik

Az Európai Bizottság múlt pénteki döntése értelmében a francia Saint Gobain szabad utat kap a Raab Karcher német építőanyag-kereskedelmi cég felvásárlásához. Jóllehet, a brüsszeli testület szerint a francia vállalat piacvezetővé lép elő az európai építőanyag-forgalmazásban, marad elegendő nemzeti és nemzetközi konkurense ahhoz, hogy ne kerüljön monopolhelyzetbe.

A Raab Karcher Baustofféval áprilisban megköttetett, és eddig a versenyhatóságok jóváhagyására váró megállapodás értelmében a Saint Gobain átvállalja a német cég adósságait, s azokon felül 360 millió márkát fizet a tulajdonosoknak. Az összesen 300 kereskedelmi teleppel rendelkező társaság tavalyi forgalma 4,5 milliárd márka (2,2 milliárd euró) volt, ugyanakkor 572 millió márka adósságot halmozott fel.

Magyarországon 1996-óta két és fél milliárd forintot fektetett be a Raab Karcher. Az itteni építőanyag-piacon 6-8 százalékos részesedéssel rendelkező leányvállalata tavaly 8 milliárd forintos árbevétel mellett 96 millió forintos veszteséget könyvelt el. Mint Antoni Pétertől, a Raab Karcher Tüzép ügyvezető igazgatójától a Figyelő megtudta, az üzemi eredmény pozitív – 200 millió forint – volt, a végső mínuszért a magas hitelállomány okolható. “A fúzió hivatalos bejelentésére várhatóan július első napjaiban kerül sor” – mondta az ügyvezető igazgató, aki az ezzel kapcsolatos legfontosabb teendők közül a hitelek átvállalásának megszervezését emelte ki. Eddig ugyanis a Raab Kaarcher GmbH mülheimi székhelyű anyavállalata, a Veba tulajdonban lévő Stinnes finanszírozta ügyleteiket. Ez utóbbival szemben fennálló adósságuk jelenleg 1,2 milliárd forint, amelynek átvételéről a Bank Austria Creditanstalttal folytatnak tárgyalásokat. –

Ajánlott videó

Olvasói sztorik