Gazdaság

RÉSZVÉNYPIAC – Bizalmatlan külföldiek

A korábbinál lassabb ütemben ugyan, de folytatódott a BUX lejtmenete. A tőkeerős befektetők főként a Mol és a gyógyszeripari cégek papírjainak eladóiként voltak jelen a piacon.

Szinte minden a Mol körül forgott a tőzsidén a múlt héten. Előbb Mándoki Zoltán vezérigazgató-helyettes vált ki a menedzsmentből, majd bejelentették a szerény, mindössze 12 százalékos gázáremelést. Mindezt betetőzte Csák János csütörtöki lemondása. Az elnök távozásának hírére napon belül fel is kellett függeszteni a részvényt, hiszen néhány perc alatt több mint 10 százalékkal esett az árfolyama. A gázüzletágban az új helyzetben prognosztizált évi 50-110 milliárdos veszteség mellett a szakemberek és a külföldi befektetők Csák lemondását követően a cég nagyívű regionális terjeszkedési terveit is veszélyeztetve látják.

A Mol felől érkező egyre újabb rossz hírek nyomán egy időre 4 ezer forint alá is került a papír ára, így azután a BUX is 8,5 ezer pont közelébe csúszott le.

A termékeik árának kormányzati befagyasztása miatt ugyancsak bizalmi válságba kerültek a gyógyszergyártók. A hónap eleje óta – a központi beavatkozás körüli huzavona heteiben – az Egis 13 ezerről 11 ezer forint közelébe ment vissza, a Richter pedig 17 ezer forintos szintről zuhant csaknem 14 ezerig. A minimumértékekhez képest utóbb itt is némi javulás következett be, azonban ebben az esetben sem a biztató hírek indították el felfelé az árfolyamokat, inkább csak a kedélyek lecsillapodása hozta meg a korrekciót.

A hét gyakorlatilag egyetlen pozitív meglepetését a First Hungary Fund bejelentése szolgáltatta: e szerint nem 2001-ben, hanem csupán 2003 végén jár le az alap, azaz ennél korábban nem válnak meg a NABI-tól sem. A buszgyártó társaság részvénye áremelkedéssel reagált a hírre.

A hét elején a Matáv 10 milliárd forintos vállalati kötvénykibocsátást jelentett be, mégpedig egy 45 milliárdos összértékű akció első lépcsőjeként. Az indító sorozatban 3 éves futamidejű, a 3 hónapos kincstárjegy hozamát 60 bázisponttal meghaladó kamatozású papírt dobnak piacra. –

Ajánlott videó

Olvasói sztorik