Gazdaság

Hazai áfa-szabályok

A termékek értékesítése esetén – függetlenül a kereskedés elektronikus felületétől – olyan körben és olyan hatállyal keletkezik adófizetési kötelezettség, miként azt a hagyományos kereskedési formáknál a törvény előírja. Itt különleges tranzakcióként merül fel minden olyan ügylet, amikor a terméket nem fizikai formában nyújtják, hanem az digitálisan letölthető (szoftver, zenei CD, komputer játékok és hasonlók). Ezért a teljesítés nem a termék fizikai átadásakor történik meg, hanem egy adott elektronikus jelsorozat letöltésével. Ennek nyoma elsősorban az elektronikus boltot működtető szolgáltató szerverein van. Ilyen esetben az adófizetési kötelezettség keletkezésének időpontja és mértéke a letöltési adatok alapján határozható meg.

Adott tranzakciók exporttá történő minősítése információletöltés szempontjából különösen fontos az egyes hozzáadott érték típusú adók országonként eltérő mértéke miatt. A kérdésben alapvetően az áfatörvény 1. paragrafusa az irányadó. A tranzakció helyének meghatározása attól függ, hogy a dolgot fizikai formában vagy digitális úton adják-e át (ez utóbbi a letöltés), valamint attól is, hogy a termék átlép-e határt a tranzakció során, hiszen ekkor a termékexportra vonatkozó áfa- és vámszabályok az irányadóak. Szolgáltatás nyújtása esetén általában a szolgáltatást nyújtó székhelye a mérvadó, de az internetes információközlés esetén ettől eltérő szabályt kell figyelembe venni, azaz abban az országban áfaköteles a szolgáltatás, ahol a fogyasztás ténylegesen történik.

Az áfafizetési kötelezettség keletkezésének meghatározásához pontosan tisztázni kell termékértékesítésnél a termék átadásának időpontját, szolgáltatásnál a teljesítésének idejét is. Az interneten történő kereskedés esetében az elektronikus bolt szoftvere által rögzített, a tranzakcióra vonatkozó dátumok szolgálnak alapul a fizetés teljesítésére, a számla kiállítására, illetve a termék átadására vonatkozóan.

Szoftver- és információértékesítés esetén a szolgáltatás “átadását” csak elektronikus jelsorozatok igazolják, fizikai árumozgás nincs. Itt ugyancsak az elektronikus bolt szervere rögzíti a szoftver letöltésének idejét, s azt, hogy mely termékeket töltötte le a vevő. –

Ajánlott videó

Olvasói sztorik