Gazdaság

TÉVÉK MÉRKŐZÉSE – Vigaszdíj az olimpia?

Vesztesként távozott a BBC közszolgálati televízió arról az aukcióról, amelyen az angol első osztályú labdarúgó-bajnokság felsőháza, a Premier League mérkőzéseinek közvetítési joga volt a tét. Az angol labdarúgó szövetség, az FA által meghirdetett árverésen taroltak a kereskedelmi és fizetős tévék csillagászati árajánlataikkal, csaknem a háromszorosát ígérve az elmúlt négy évi jogoknak a következő – immár csak – három évre.

A BSkyB fizetős, műholdas csatorna 1,11 milliárd fontot áldozott azért, hogy az elmúlt nyolc évhez hasonlóan egyedüli tévétársaságként továbbra is élőben közvetítse majd a Premier League mérkőzéseit, évente 66 meccset. A bajnoki összefoglalók sugárzásának jogát az ITV kereskedelmi televízió nyerte el 183 millió fontért a BBC előtt. A közszolgálati televízió, amely 60 millió fonttal kevesebbet tudott ígérni, 35 év után elvesztette egyik legnépszerűbb esti fociösszefoglalóját, a Match of the Day programot, amely a sportszerkesztőség első számú műsora volt.

A közvetítési jogok terén újdonság, hogy először hirdetettek meg legfelső osztályú bajnoki mérkőzéseket fizetős alapon történő sugárzásra. Az NTL kábelcsatorna 328 millió fontot fizetett három évre, hogy évente 44 bajnoki mérkőzést közvetítsen kábelhálózatán.

Az FA-aukció nagy vesztesének bizonyult BBC most már csak abban reménykedhet, hogy az angol kupa és a labdarúgó válogatott mérkőzéseiért sikerrel pályázhat, mivel ellenfelei jócskán felélték pénzügyi lehetőségeiket. Ha a közszolgálati televízió hajlandó lett volna felsrófolni ajánlatát, veszélyeztette volna az olimpia sugárzását. –

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik