Gazdaság

SZJA-BEVALLÁSOK – Kétmilliárd felé

Az adómérséklést hirdető 1998-as kormányígéretek ellenére, a személyi jövedelemadó rendszerében bevezetett szigorú változások nyomán, tavaly ismételten nőtt az átlagos adóterhelés, elérvén a 21,2 százalékot – derült ki a 2,2 millió önadózói szja-bevallás feldolgozása során. Az összevont átlagjövedelem csupán mérsékelten nőtt, s 747 ezer forintot tett ki. Mint Vámosi-Nagy Szabolcs, az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) elnökhelyettese elmondta: még mindig az alkalmazottak munkajövedelme a meghatározó az önadózók körében, az önálló tevékenységből származó jövedelem továbbra is minimális arányt képvisel. Nem csoda, hiszen az egyéni vállalkozók által bevallott átlagjövedelem még a felét sem érte el az alkalmazottakénak.

Az elkülönülten adóztatott jövedelmek az idén megközelítették a 260 milliárd forintot. Ezen bevételek közül az előző évhez képest – köszönhetően az ezen a piacon tapasztalható árrobbanásnak – a leginkább az ingatlan átruházásából származók összege nőtt, s csaknem 90 milliárd forintot ért el. Visszaesett viszont az egyéni vállalkozók osztalékalapja, miként az árfolyamnyereség címen bevallott összeg is.

Az adóhatóság minden évben 100-as toplistát is készít a bevallott jövedelmekről, az adótitok miatt azonban ez a névsor nem hozható nyilvánosságra. Annyit most is elárultak, hogy tavaly az összevont és forrásadós jövedelmek együttes toplistáját az a magánszemély vezette, aki 1 milliárd 819 millió forintot vallott be. Ezen a 100-as toplistán egyébként 228 millió forint volt az átlagjövedelem, s az e sorban utolsó adózó is 101 millió forintról adott számot. –

Ajánlott videó

Olvasói sztorik