Gazdaság

ÁLLAMHÁZTARTÁS, EGYENSÚLY – Mederben

A központi büdzsé mérlege az év eddig eltelt időszakában jól alakult, s a hiány az áprilisi árvízkárok ellenére sem emelkedett. A negyedik hónapra tervezett 20-22 milliárd forintos többlet ugyan meghiúsult, de az államháztartás így is egyensúlyban maradt, hiánya az éves előirányzat 36 százalékát érte el, a bevételek pedig 32 százalékban teljesültek. A deficit az első negyedév végi 153,4 milliárd forinthoz képest alig nőtt. Az előre nem tervezhető árvíz okozta kifizetések éves szinten azért sem okoznak majd többletterhet, mert azokat a tárcáktól történő elvonásokból finanszírozták. A tb-alapok hiánya is megfelelő. Az idei előirányzatok teljesülésének segítője lehet az is, hogy a tervezéskor csupán 6 százalékos inflációt prognosztizáltak.

A költségvetés és az államháztartás hiánya az év egészében – még az autópálya- és a lakásépítési hitelek miatti pluszköltségvetési kiadásokat figyelembe véve is – az előirányzott érték alatt maradhat. Számítani kell azonban az egészségbiztosítási büdzsé túllépésére, valamint – nem utolsósorban a nyugdíjak szükségszerű év végi korrekciója miatt – a szociális kiadások növekedésére is.

A folyó fizetési mérleg első negyedévi számai azt valószínűsítik, hogy az év végéig 2 milliárd eurónál kisebb lehet a hiány. A 370 millió eurót kitevő deficit lényegesen kedvezőbb a tavalyi első negyedév 538 milliós tételénél. A tervezettnél jobb szaldó a multiknak köszönhető. A külkereskedelmi hiány az év elejétől számolva 489 millió euró volt, a külföldi portfólióbefektetések márciusban megtorpantak. Az első negyedévben összesen 232 millió euró működő tőke áramlott be Magyarországra, míg egy évvel korábban 405 millió eurót regisztráltak. Bár ez utóbbi figyelmeztető jel lehet, a fizetési mérleg hiányának finanszírozásában nem várható probléma. –

NAGY MÁRTON, az ING Investment Management Hungary munkatársa: “Az államháztartás egész évi hiánya valószínűleg nem éri majd el a GDP 3,5 százalékát, sőt akár 3,0 százalék is lehet. A fiskális szigor fennmaradása mellett nagy kérdés, hogy a bevételi oldal – a megugró vám- és importbefizetéseknek, a megélénkült fogyasztás által felduzzadó áfa-befizetéseknek és a növekvő szja-bevételeknek köszönhetően – milyen mértékben haladja majd meg a terveket. A most már szinte biztosra vehető pótlólagos nyugdíjkorrekció mellett a tb hiánya kismértékben túllépheti az egész évre tervezett 42,3 milliárd forintot.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik