Gazdaság

HETI PORTFÓLIÓ – Középpontban a BUX

Optimista a magyarorszáigi tőzsdei árak középtávú alakulása tekintetében Szűcs Eszter, a Postabank Értékpapír Rt. határidős elemzője. Várakozása szerint ugyanis az év végére 11 ezer pont fölé emelkedhet a pesti börze indexe. Úgy véli, a gazdasági folyamatok és a tőzsdei vállalatok eredménykilátásai egyértelműen pozitívak. Ahhoz azonban, hogy egy komoly erejű árfolyam-emelkedés bontakozzon ki a magyar piacon, szükség van arra, hogy a tengerentúlon csökkenjen a részvényárak változékonysága.

A jelenlegi bizonytalan környezetben így azt sem tartja kizártnak ajánlónk, hogy a BUX a következő hónapokban továbbra is lefelé mozog majd. Ebben az esetben a portfólióban szereplő 45 százalékos állampapír-arányt csökkentené Szűcs Eszter. Azaz, amennyiben 8 ezer pont alá esne az index, 45-ről 35 százalékra mérsékelné a fedezetül nem szolgáló állampapírok súlyát, míg az így felszabaduló 10 százalék árfolyamértékének megfelelő értékben 2000. decemberi lejáratú határidős BUX-ot vásárolna. Az index további csökkenése esetén pedig még inkább növelné a határidős vételi BUX-kontraktusok számát a portfólióban.

A portfólióval kapcsolatban fontos megjegyezni, hogy az állampapíroknál a lejáratig hátralevő átlagos futamidő igen magas, tehát más állampapír-befektetésekhez képest jelentős kockázatnövekedéssel kell számolni.

A részvények közül a Matáv, az OTP és a Richter mint a magyar piacot jól reprezentáló papírok kerültek a portfólióba, míg a NABI megrendelés-állományának a napokban nyilvánosságra került növekedése miatt szerepel. A Prímagáz erősen spekulatív papírként, az esetleges kivezetés miatt kapott 5 százalékos súlyt. A Mol-papírok ajánlónk véleménye szerint hosszú távon nagyon vonzóak, de a jelenleg napirenden lévő bizonytalanságok megoldásáig nem lehet árfolyamuk jelentős emelkedésére számítani. –

Értékpapír Rt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik