Gazdaság

Hackerbiztos biomobil

.

Hamarosan beköszönt az m-commerce kora; és mindehhez nincs szükség másra, mint egy bankkártyát fogadó telefonra és a banki szerverek némi beállítására. A biztonság persze probléma marad, de a PASS 21 nevű dél-koreai cég telefonja garantálja, hogy a mobilkészülékről csak az illetékesek végezhessenek pénzügyi tranzakciót. Az ujjlenyomat-érzékelővel ellátott új mobilt és a hozzá szerkesztett tesztrendszert április végén mutatták be Szöulban. A tapintás alapján képzett kódot a telefon a bank szerverére lövi, ahol természetesen előzetesen már rögzítették a számlatulajdonos ujjlenyomatát. A PASS 21 mobilját már 100 országban szabadalmaztatták, állítólag tényleg hackerbiztos. –

UJJLENYOMAT. Használata elterjedt, általában 40-60 pontot rögzítenek az azonosítók. A spanyol társadalombiztosításban, a Costa Rica-i választói regisztrációban és rendőrségi nyilvántartó rendszerekben alkalmazzák. A Compaq és a Siemens egereket szerelt föl ujjlenyomat-felismerővel; a Windows alatt futó U are U nevű rendszer infravörös letapogatóval és a hozzá kapcsolódó szoftverrel bejelentkezést, érintésre aktiválódó rejtő képernyővédő futtatását teszi lehetővé, illetve a gépen belül “magánterületet” hoz létre. Az összetettebb Skytale-ben az ujjnyom kódját chipkártya tárolja, így azt nem lehet kimásolni a gép memóriájából. Hátrányai: az ujj izzadhat, levágható (!), s vannak személyek, akik balesetben elvesztették az összes ujjukat.

TENYÉR- ÉS KÉZGEOMETRIA. A tenyéren, illetve a kézen kijelölt pontok egymáshoz viszonyított helyzetét méri. Ezen alapul például a Handkey nevű beléptető rendszer, amely háromdimenziós letapogatóból és mágneszárból áll. Hátrányai: az ízületi gyulladás, a fogyás és a hízás problémát okozhat.

HANG. A hanghullámok elemzésén alapul. Önmagában leginkább autó-immobilizerekben (például a kimondott jelszóval működő Vocal SCW 1) és beléptető rendszerekben használják. Hátránya, hogy a háttérzaj zavarja, rekedtség, pillanatnyi egészségi állapot befolyásolja, fölvételről utánozható. Mindezek miatt általában az arc mozgásaival együtt alkalmazzák: ilyen például a BioID nevű mikrofonnal és kamerával ellátott szisztéma, amely az arc és az ajkak mozgásának felismerését kombinálja a hanghullámok elemzésével.

RETINAVIZSGÁLAT. A retina (recehártya) ereinek eloszlását határozza meg. A szkenneléshez pontos műszerek szükségesek; az azonosítás hatékony, de lassú, ezért beléptető rendszerekben nem alkalmazzák. Hátrányai: a fejet rögzíteni kell ahhoz, hogy a letapogató fénysugarat a rezzenéstelen retina hátfalára vetítsék; ivászat után az erek megváltoznak; kontaktlencse, szürke hályog vagy egyéb szembetegségek lehetetlenné teszik, elvileg pedig hamisítani is lehet.

ÍRISZVIZSGÁLAT. Az írisz (szivárványhártya) mintázata a pupilla körüli szövetek szerkezetét jelenti. A vizsgálat általában 400 körüli pontot azonosít. Ilyet használ ma saját alkalmazottainál a Dresdner Bank – egy íriszminta mindössze 512 byte tárolókapacitást igényel. Hátrányai hasonlóak a retinavizsgálatéhoz.

ARC-TERMOGRAM. Infrakamerával az arcról készített fölvétel, az arc különböző területeinek hőeloszlásából rajzol mintázatot. Kortól, egészségi állapottól független azonosítást tesz lehetővé. 19 ezer pont fölvételével sötétben is megkülönbözteti még az egypetéjű ikreket is. Diszkréciója miatt ígéretes módszer, de egyelőre drága.

HANDKEY.

Nem a lenyomatot, hanem a geometriát ellenőrzi

ARCFELISMERÉS JÓ FÉNYVISZONYOK KÖZÖTT. Használata egyre elterjedtebb, beléptetéshez, számítógépes munkaállomások felhasználóinak azonosításában alkalmazzák. Óriási előnye, hogy a vizsgálathoz nincs szükség az azonosítandó személy együttműködésére. Új frizura, szemüveg nem zavarja, egypetéjű ikrek viszont átverhetik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik