Gazdaság

GRAPHISOFT – Rosszkor jöttek?

A május elejétől a Budapesti Értéktőzsdén is jegyzett Graphisoft részvényének árfolyama több mint 20 százalékkal esett a bevezetést követő 6585 forintos szinthez képest. Az árfolyamcsökkenés leginkább a kedvezőtlen nemzetközi tőkepiaci helyzettel magyarázható.

Az itteni megjelenés hírére ugyanis sokan vásároltak és “hoztak haza” Németországból részvényeket, arra számítva, hogy a budapesti bevezetés jelentős lökést adhat a Graphisoft árfolyamának. A hazai befektetők érdeklődése azonban megmozgatta az árfolyamokat Frankfurtban is – ahol pedig a bevezetést követő kezdeti lelkesedés után kevesebb figyelmet szenteltek a cégnek – azok 25 euró (6500 forint) fölé emelkedtek.

Hosszas tervezgetés után mégsem igazán szerencsés időpontban került sor a pesti parkettre lépésre, az ugyanis éppen egybeesett az amerikai kamatemelés és Nasdaq ezzel is összefüggő zuhanása miatt világszerte lanyhuló befektetői érdeklődéssel. Ráadásul az árfolyamesés lelohasztotta a technológiai papírok iránt 3 éve folyamatosan kiugróan magas vásárlási kedvet.

Szilágyi György, a Takarékbróker vezető elemzője a Graphisoft részvényét kifejezetten hosszú távú befektetésre alkalmas eszköznek tartja. A szakember szerint a társaság által az utóbbi években kifejlesztett szoftverek elterjedéséhez komoly piacépítő munkára van szükség. A cég ugyanis a háromdimenziós tervezőprogramok újabb és újabb változatai után egy azokkal kompatibilis, ArchiFM-nek keresztelt ingatlanüzemeltetési programmal jelent meg a piacon. Az informatikai termék főképp versenytársainál kisebb memóriaigénye miatt testesíthet meg versenyelőnyt, különösen az internetes alkalmazások esetében. –

Ajánlott videó

Olvasói sztorik