Gazdaság

FLORÁLIA AQUINCUMBAN – Virágzó rabszolgavásár

Ugye megesett már, hogy túl akart adni megunt hozzátartozóján? Erre és még egy sor mókás foglalatosságra adódott lehetőség május utolsó hétvégéjén a 11. Florália kétnapos ünnepségsorozatán, az Aquincumi Múzeum romkertjében. A rabszolgákat persze ügyességi versenyeken nyerhető játékzsetonokért adták-vették, bizományban, de ez az együtt játszás örömén mit sem változtatott.

A florália, a virágok ünnepe az antik római hagyományok talán legkedvesebbike, a természet évenként megújulásának jelképe. Felelevenítése a hajdani római légiós tábor területén nemcsak hazai kulturális életünket színesíti, de ráirányítja a figyelmet az aquincumi ásatások új fejleményeire, amelyek sorában mérföldkő volt a polgárváros területén a mithraeum tavalyi részleges feltárása is. A perzsa eredetű Mithrasz-kultusz a római vallással egy időben élt és virágzott Aquincumban is, sőt, hosszú ideig komoly ellenlábasa volt a római vallásnak.

A virágok idei ünnepén felelevenedtek a régi római élet jelenetei, sokféle antik kézműipari mesterség mai képviselői mutatkoztak be, de volt színházi előadás – Amphitryon -, életképek, római játékok, sétakocsikázás, római ételspecialitások, könyvpremier és légiósbemutató is. A főszerep azonban most is a virágoknak jutott, annak a több ezer megvásárolható növénynek és nem megvásárolható virágkompozíciónak, amellyel méltóképpen ünnepelték a floráliát. –

Ajánlott videó

Olvasói sztorik