Gazdaság

NÉMET ADÓREFORM – Alsóházi jóváhagyás

Adócsökkentésre kerülhet sor Németországban – az aktuális vita tárgya a mértékek nagysága. A parlament alsóháza a várakozásoknak megfelelően megszavazta a szociáldemokrata-zöld kormánykoalíció adótörvény-módosítási javaslatcsomagját. Főként a jövedelem- és a társasági adó leszállítása révén a csomag 2001 és 2005 között 45 milliárd márkával csökkentené a teljes adóterhet, ez a szám azonban várhatóan módosulni fog valamelyest, mivel gyakorlatilag biztosra vehető, hogy a felsőházban többséget élvező CDU a június 9-i szavazáson elutasítja a kormányzati terveket. Az ellenzék nagyobb mértékű, összesen 50 milliárd márkás adókönnyítést szorgalmaz.

Megfigyelők szerint van rá esély, hogy a két oldal viszonylag gyorsan kompromisszumot köt, s így még a július közepén kezdődő nyári szünet előtt sor kerülhet a végszavazásokra. Hans Eichel pénzügyminiszter ugyan ragaszkodik ahhoz, hogy az adócsökkentések nem veszélyeztethetik a költségvetési konszolidációs programot – ennek értelmében a büdzsének legkésőbb 2006-ig nullszaldóssá kell válnia -, de az új előrejelzések szerint az elkövetkező években az adóbevételek magasabbak lesznek a programban alapul vett összegeknél, ami lehetővé teszi egy nagyobb adókönnyítés finanszírozását.

A kormány és az ellenzék között a fő nézetkülönbség a jövedelemadó legfelső kulcsának módosítása terén alakult ki. Az Eichel-terv szerint a jelenleg 51 százalékos ráta jövőre 48,5, majd 2005-ig 45 százalékra mérséklődne, míg a CDU azt szorgalmazza, hogy a kulcsot jövőre 42 százalékra módosítsák, 2003-ban pedig már csak 35 százalék legyen érvényben. –

Ajánlott videó

Olvasói sztorik