Gazdaság

HÍRKÖZLÉS – Versenyellenes törvénytervezet

Nem szolgálja a versenypiac kialakulását, nem ellensúlyozza a domináns szolgáltató piaci erőfölényét a KHVM által készített hírközlési törvénytervezet legújabb, tárcaközi egyeztetésre szánt változata sem – tette közzé a múlt héten közös álláspontját négy távközlési társaság. A GTS Hungary, a Novacom, a PanTel és a UPC Magyarország szerint a tervezet liberalizációs rendelkezései nem felelnek meg az EU-irányelveknek. A tervezet számos rendelkezése nincs összhangban a kormánynak a hírközlési törvény téziseiről elfogadott határozatával sem.

A négy társaság azt javasolja, hogy a tervezet véglegesítése során erősítsék az infrastruktúra alapú versenyt szolgáló szabályozást. Szorgalmazzák a domináns és a jelentős piaci befolyással bíró szolgáltatók közötti különbségtételt. E nélkül a domináns szolgáltatót nem korlátoznák tényleges monopóliumához mérten. A közlemény szerint lényeges a mindenki számára megfizethető áron elérhető szolgáltatások, s e szolgáltatást nyújtók körének meghatározása.

Az alternatív társaságok számára elengedhetetlen, hogy a törvény megnyugtatóan rendelkezzen ezen szolgáltatások indokolt, bizonyított és máshogyan meg nem térülő költségeinek arányos teherviseléséről. Elfogadhatatlannak tartják a piacra lépőket terhelő, egy alapba befizetendő adójellegű kötelezettséget. Ráadásul a tervezet alapján a domináns szolgáltató az egyetemes szolgáltatásokért kompenzációt kapna, miközben a többi nyereséges szolgáltatása arányában sem fizetne a finanszírozást biztosító alapba – áll a dokumentumban. –

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik