Gazdaság

Csárdás vagy keringő?

“A Közép-Európában tevékenykedő olajipari cégeknek egy-másfél éven belül dönteniük kell konszolidációs stratégiájukról. Ha ezt nem teszik meg, akkor felvásárolják őket a nyugati társaságok” – mondta a Mol közgyűlése után Csák János elnök. Ebből annyi kiderült, hogy – a Slovnaft-üzlettel a háta mögött – megmozdult Csák fantáziája. Minthogy az OMV felső vezetése is hangosan gondolkodik, elképzelhető egy regionális energetikai társaság létrejötte. Konkrétumokról azonban egyik társaságnál sem beszélnek.

Bőbeszédűbb azonban Davor Stern, az INA korábbi vezérigazgatója, aki zöld könyvében azt állítja, hogy a Slovnaftban megszerzett Mol-pozíció miatt nincs már realitása annak az üzletnek, amelyet még ő szövögetett a magyar társasággal. A Mol nem tett le arról a szándékáról, hogy az INA cégben tulajdont szerezzen, de, minthogy az új horvát kormány most készíti energetikai koncepcióját, ez a kérdés most nem aktuális – állítják a Mol vezetői, elnök és vezérigazgató egybehangzóan.

Az erőviszonyok most kiegyenlítettek. Bár kétségtelen, hogy a Mol nem tud felmutatni az OMV-éhez hasonló eredménysort, valószínű, hogy a következő nagy akvizíció dönti el, melyikük állhat egy regionális társaság élére. Ha egyáltalán lesz ilyen társaság… –

Ajánlott videó

Olvasói sztorik