Gazdaság

KALAPÁCS ALATT – Árudömping

Választékhiányra nem panaszkodhattak a gyűjtők a BÁV múlt heti, kétnapos árverésén. A Lónyai utcai rendezvényen 543 tétel került kalapács alá: ékszerek, festmények, műtárgyak, bútorok és szőnyegek. Az ékszerek némi csalódást okoztak, a sztárdarabok visszamaradtak. A festménykínálat még a közepes színvonaltól is messze elmaradt, az anyag többsége 100 ezer forint alatt kelt el.

A műtárgy kategóriában különösen kelendőek voltak a cseh üvegek – igaz, a legmagasabb árat egy olasz mille-fiori asztali lámpa érte el, amelyet 30 ezres kikiáltás után 280 ezerért szerzett meg valaki.

A rendezvény rekordját egy bécsi állóóra hozta, 350 ezer forinttól 1,8 millióig alkudoztak érte. Egy másik tárgyért, egy baglyot ábrázoló kisplasztikáért is emlékezetes licitálás folyt: az 1930-ból származó, mindössze 6 centiméteres krómozott bronz öntvényt 8 ezer forintért ajánlották megvételre, és a kalapács 110 ezer forint után csapott le.

Az árverési porond következő fellépője a Belvárosi Aukciósház lesz, a május 8-án kezdődő többnapos rendezvényen festmények, bútorok, műtárgyak, szőnyegek kerülnek kalapács alá. Május 16-án ismét a BÁV-on a sor, ekkor kortárs festmények és iparművészeti tárgyak szerepelnek a kínálatban. Május 17-én debütál a piac új szereplője, az Unió Aukciósház, majd következnek Kieselbachék. Két különlegesen szép portré fémjelzi a kínálatot: Munkácsy Mihály műve, amelynek kikiáltási ára 10 millió forint, és Rippl-Rónai József Zorka-sorozatának egyik legmegkapóbb darabja, amelyen a hölgyet zöldköves gyűrűvel örökítette meg a művész. –

Ajánlott videó

Olvasói sztorik