Gazdaság

GLAXO-SMITHKLINE – Részvényesi öröm

A vártnál jobb első negyedévi adatokat tettek közzé az egyesülésre készülő Glaxo Wellcome és SmithKline Beecham gyógyszergyárak, nagy lépést téve ezzel az év elején megcsappant befektetői bizalom helyreállítása felé. A két brit vállalat még januárban jelentette be a fúziót, amelynek eredményeként a világ legnagyobb gyógyszergyára jöhet létre – körülbelül 58/42 százalékos tulajdonosi megoszlással a Glaxo és a SmithKline részvényesei között -, feltéve, hogy az Európai Unió és az Egyesült Államok versenyhatóságai engedélyezik az ügyletet. A tulajdonosi jóváhagyást megelőzően a felek jobbára titokban folytatják az előkészületeket, ezzel is próbálván elejét venni annak, hogy a SmithKline egy esetleges rivális felvásárlási ajánlat célpontjává váljék.

Január óta ez a veszély fennállt, mivel a befektetők nem voltak elégedettek a fúzió révén elérhető költségmegtakarítással és a nyereségnövekedési kilátásokkal, ennek megfelelően a két cég tőzsdei árfolyama alaposan visszaesett. Áprilisban aztán megfordult a trend, a most bejelentett első negyedévi adatok pedig rögtön újabb 3 százalékkal megdobták az árfolyamokat. Az elemzők pillanatnyilag mindkét vállalat részvényeit vásárlásra javasolják, ígéretesnek tartván a forgalom- és nyereségnövekedési potenciált.

A kisebb, de gyorsabban növekvő SmithKline árbevétele 1,99 milliárd font volt első negyedévben, adózás előtti nyereségét 10 százalékkal, 562 millió fontra növelte, elsősorban a cukorbetegség ellen használt Avandia nevű készítménynek köszönhetően. A Glaxo a 2,13 milliárd fontos, 12 százalékos növekedést jelentő árbevétellel örvendeztette meg a részvényeseket, amiben a legnagyobb szerepet az AIDS és a légzőszervi megbetegedések ellen szolgáló gyógyszerek játszották. –

Ajánlott videó

Olvasói sztorik