Gazdaság

GANZ ANSALDO – Magyar kézben

Rómában aláírták a Transelektro és az Ansaldo-Finmeccanica képviselői az adásvételi szerződést, amely szerint az előbbi megvásárolta a Ganz Ansaldo Villamossági Rt.-ben és a Tápiószelei Elektromechanikai Művekben lévő olasz részesedést. A 2,2 milliárd forint jegyzett tőkéjű Ganz Ansaldo Rt. eddig 99,9 százalékig volt az olasz befektető tulajdona, a maradék 0,1 százalék pedig még az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Rt. kezében van. Az Ansaldo-Finmeccanica a veszteséges működés miatt vált meg itteni részesedésétől. A korábbi években a rossz vezetői döntések és az elmaradt belföldi megrendelések miatt a cég 10 milliárd forintot meghaladó mínuszt halmozott fel.

A Transelektro megtartja a Ganz Ansaldo budapesti, bajai, szolnoki, tápiószelei üzemét és számottevő létszámleépítést sem tervez. A foglalkoztatottak számát minőségben és mennyiségben hozzá kívánják igazítani a termeléshez, mely utóbbit szeretnék jelentősen felfuttatni – hangsúlyozták több alkalommal is a Transelektro vezetői, akik megfigyelőként már az előszerződés februári megkötésétől részt vettek a napi munkában.

Székely Péter, a Transelektro elnök-vezérigazgatója elzárkózott attól, hogy a vételárat nyilvánosságra hozza. Mint a Figyelőnek elmondta, szakmai befektetésként kezelik a Ganz Ansaldót, amellyel több évtizede állnak kapcsolatban. Az üzletet részben saját erőből, részben egy magyarországi kereskedelmi banki konzorciumtól felvett hitelből finanszírozzák. A tárgyalások másfél évig tartottak, a kormány támogatta ajánlatukat, mint egyetlen magyar pályázóét. Előnyt jelentett az is, hogy szemben a többi – külföldi – ajánlattevővel, a Transelektro mindhárom üzletág megvételére és megtartására vállalkozott. Az üzlet létrejöttével gyakorlatilag megduplázódik a Transelektro, amelynek forgalma a többségi tulajdonában lévő vállalkozásokkal az utóbbi években 9-15 milliárd forintra rúgott, a Ganzé 13,8 milliárd volt tavaly. A Transelektro 1999-re csoportszinten 9 milliárd forint nettó árbevétel mellett 300 millió forint adózás előtti profitot könyvelt el. –

Ajánlott videó

Olvasói sztorik