Gazdaság

Feljelentések: nincs fejlemény

Több mint egy éve tart a nyomozás a Princz-féle Postabank elleni feljelentések ügyében, de érdemi fejleményről egyelőre nem lehet beszámolni. Jelenleg a jogsegélyre és a szakértői véleményekre vár az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK).

A bank ellen az 1998-as, az adófizetőknek 152 milliárd forintját felemésztő kormányzati beavatkozás óta több feljelentés érkezett az ORFK-hoz. Még 1998-ban kettőt iktattak, majd 1999 februárjában gyors egymásutánban a PM, az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Rt., valamint a pénzintézet új vezetése is jelezte a rendőrségen, hogy a legkülönbözőbb bűncselekményeket vélik felfedezni a Postabank korábbi működésében. Tavaly júliusban a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal, augusztusban pedig az Állami Számvevőszék is beállt a sorba.

Utóbbi két feljelentés külön iktatószámot kapott, de a korábbiakat egy ügyként kezeli az ORFK. A nyomozás jelenlegi állása szerint nem találtak hűtlen kezelésre, csalásra vagy éppen gondatlan kezelésre utaló bizonyítékokat. Csupán a “gazdasági társaság vezető tisztségviselőjeként elkövetett visszaélés” gyanúját támasztják alá bizonyítékok. Ennek hátterében az áll, hogy a bank vezetése 1996 óta elkerülte a szükséges céltartalékolást.

Postabank-ügyben az ORFK gyanúsítottként eddig 22 személyt hallgatott ki – köztük Princz Gábor volt elnök-vezérigazgatót -, s némelyikük esetében megszüntette a nyomozást. Az eddigi kutakodás azonban nem volt teljesen eredménytelen: a bank rossz kinnlevőségeinek átvizsgálásakor olyan eseteket is felgöngyölítettek, amelyek során a hitelt felvevők megtévesztették a bankot. Így járt el például az ORFK sze-rint 600 milliós hitele érdekében a Globex érdekcsoportjába tartozó Kútvölgyi Kft.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik