Gazdaság

DEUTSCHE TELEKOM – Vegyes eredmények

Az elemzői várakozásoknak megfelelő 1,9 milliárd eurós nettó nyereséget jelentett az idei első negyedévre a Deutsche Telekom (DT), a Matáv társtulajdonosa. Az adat 1,4 milliárd euróval magasabb az egy évvel korábbinál, de leszámítva az amerikai Sprinttel és a France Télécommal közösen létrehozott Global One tulajdonrészének eladását – az érdekeltséget a francia vállalat vette át -, illetve a brit One2One mobilszolgáltató felvásárlásából és az osztrák MaxMobil beindításából származó költségeket, a DT gyakorlatilag a tavalyival azonos profitot ért el. Az árbevétel éves összehasonlításban 1,1 milliárd euróval, 9,4 milliárdra nőtt.

A valós nyereség stagnálása mögött az egyes üzletágak eltérő teljesítménye áll. Az egykori állami monopólium a távközlési liberalizáció óta egyre komolyabb árharcra kényszerül a belföldi piacon – elsősorban a távolsági hívások terén -, ami a bevételt és a nyereséget egyaránt visszaveti. A másik oldalon a mobil-üzletág látványosan szárnyal: a még idén részben tőzsdére kerülő T-Mobil részleg 3,9 milliárd euróval járult hozzá a negyedéves forgalomhoz, 28 százalékkal többel, mint 1999 azonos időszakában. A One2One megszerzése nyomán a DT-nek jelenleg 16 millió mobil-előfizetője van, s Ron Sommer vezérigazgató elmondta, hogy reményeik szerint ez év végéig a T-Mobil előfizetői tábora további 10 millióval bővül. Hivatkozásul közölte, hogy a részleg csak márciusban 1 millió új ügyfelet szerzett.

A vezérigazgató beszámolt arról is, hogy a Global One felbomlása után a DT mihamarabb újra meg akarja vetni a lábát az Egyesült Államokban, sőt hosszabb távon arra törekszik, hogy az amerikai piac egyik meghatározó szereplője legyen. –

Árharcban

Ajánlott videó

Olvasói sztorik