Gazdaság

CEFTA-ÜLÉS – Lengyel elutasítás

Nem hozott előrelépést a magyar-lengyel mezőgazdasági kereskedelem vitás kérdéseiben a Közép-Európai Szabadkereskedelmi Egyezmény (CEFTA) múlt heti varsói ülése keretében tartott kétoldalú tárgyalás. A CEFTA tagországainak külgazdaságért felelős helyettes államtitkárainak megbeszélése Balás Péter, a Gazdasági Minisztérium helyettes államtitkára szerint eredményes volt, részben annak köszönhetően, hogy az agrárkérdésekkel érdemben nem foglalkoztak a felek.

A résztvevők egyebek mellett megállapodtak a közbeszerzések liberalizálásában. A magyar fél azt javasolta – s ezt több tagország is támogatta -, hogy vonjanak be döntőbíróként egy pártatlan külső felet, miként az gyakorlat például a Kereskedelmi Világszervezetben (WTO) is.

A magyar küldöttség kétoldalú tárgyalásokat is folytatott, például – a már említett Lengyelországon kívül – Romániával és Szlovéniával. Előbbivel kapcsolatban Balás Péter elmondta, hogy vannak ugyan kisebb viták a felek között, de ezek nem ássák alá a kereskedelmi lehetőségeket, a román piacvédelem nem teszi lehetetlenné a magyar szállításokat. Szlovénia esetében meg kell várni a jelenlegi kormányválság lezárulását ahhoz, hogy be lehessen fejezni a már előrehaladott szakértői tárgyalásokat. A magyar-lengyel kétoldalú megbeszélések nem hoztak eredményt. Három agrártermék – a búza, a sertés- és a baromfihús – esetében lengyel részről jelenleg egyáltalán nem adnak kedvezményt. A kukorica és a paradicsompüré exportja is szóba került, a magyar fél szívesen kötne kedvező feltételekkel egy hosszabb távú megállapodást, de a lengyelek fogadókészsége ezzel kapcsolatban rendkívül szűkre szabott. A továbblépés nehézségeire utal, hogy a két fél újabb tárgyalási fordulót nem is tűzött ki. –

Ajánlott videó

Olvasói sztorik