Gazdaság

Pertörténet

1998.

MÁJUS 19. Az amerikai igazságügyi minisztérium és 20 amerikai állam antitröszt-pert indított a Microsoft ellen.

MÁJUS 25. Thomas Penfield Jackson bíró úgy dönt, hogy a pereket összevontan kezeli.

JÚNIUS. A washingtoni fellebbviteli bíróság döntése értelmében a Microsoft kötelezheti a számítógépgyártókat arra, hogy Windows 95-öt futtató gépeikre az Internet Explorert is installálják. A döntés az igazságügyi tárca és a szoftvercég közti korábbi perben hozott elsőfokú döntést semmisítette meg, amely megtiltotta a cégnek az “árukapcsolást”.

OKTÓBER. Megkezdődik a per. A vád azt kívánja bizonyítani, hogy a Netscape böngészőjét akarja háttérbe szorítani a szoftveróriás.

NOVEMBER. A Microsoft hosszasan ecseteli azt az üzletet, amelynek során az America Online 4,2 milliárd dollárért felvásárolta a Netscape-et, bizonyítandó, hogy egyetlen cég sem kerülhet monopolhelyzetbe egy ilyen gyorsan változó iparágban. Dél-Karolina állam kiszáll a perből.

DECEMBER. A Packard Bell úgy nyilatkozott, hogy eladáskor szeretné a gépeire telepített Windows 98-ból eltávolítani az Internet Explorert, de szerződése ezt tiltja.

1999.

JANUÁR. A Microsoft egyik vezetője, Paul Maritz elismerte, cége valóban felkérte a Netscape Communications céget, hogy a Navigatorral ne támasszon konkurenciát az Internet Explorernek. Bevalotta azt is: az Internet Explorert azért tették a Windows részévé, hogy növeljék a cég részesedését a webböngészők piacán.

NOVEMBER 8. Jackson bíró nyilvánosságra hozta ténymegállapító téziseit. Ebben kimondta, hogy a Microsoft monopolhelyzetben van a PC-s operációs rendszerek piacán, s ezzel a helyzetével visszaél. A szoftveróriás a vádakat visszautasította.

2000.

MÁRCIUS. Úgy tűnt, létrejön a peren kívüli megegyezés. A Wall Street Journal és a The Washington Post ilyen tartalmú írásainak hatására jelentősen emelkedik a Microsoft-részvények árfolyama.

ÁPRILIS 3. Az antitröszt-pert lezáró bírósági döntés értelmében a szoftveróriás monopóliumra törekedett és akadályozta az innovációt.

2000. ÁPRILIS 5. A Sun bejelentést tesz, vizsgálja annak lehetőségét, hogy egy másik antitröszt-pert indítson a Microsoft ellen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik