Gazdaság

OSCAR-DÍJ 2000 – Amerikai szépségek

Vasárnap este, a Los Angeles-i díjkiosztó ünnepségen igazolódtak a várakozások: az idén az Amerikai szépség (American Beauty) című film öt, kiemelt fontosságú Oscar-díjat kapott. Elnyerte a legjobb filmnek járó fődíjat, valamint a legjobb rendezőnek (Sam Mendes) és a legjobb operatőrnek járó Oscart (Conrad Hall); a legjobb férfi főszereplőnek – ugyanebben a filmben nyújtott alakításáért – Kevin Spacey-t találták, és a legjobb eredeti forgatókönyvért Alan Ballt is kitüntették.

A “második helyezett”, a Matrix című alkotás négy Oscart kapott. A legjobb női főszereplőnek a transzvesztita nőt alakító Hilary Swanket (A fiúk nem sírnak – Boys Don’t Cry) választották. A legjobb külföldi (pontosabban: nem angol nyelvű) filmnek a spanyol Pedro Almodóvar Mindent anyámról című – történetesen szintén transzvesztita környezetben játszódó – drámai alkotását ítélték.

A filmakadémia korábban bejelentett döntése értelmében életműdíjat kapott Andrzej Wajda lengyel rendező, Irving Thalberg emlékdíjban részesült Warren Beatty színművész, valamint a Gordon E. Sawyerről elnevezett kitüntetéssel jutalmazták Roderick T. Ryant, aki különleges filmeffektusok előállításához használatos eljárást dolgozott ki. –

Ajánlott videó

Olvasói sztorik