Gazdaság

NŐK ELŐREJUTÁSÁT SEGÍTŐ PROGRAMOK – Vállalati támasz

A cégek szélesebb körből válogathatják ki munkatársaikat, ha megkönnyítik a női szerep és a vállalati feladatok összeegyeztetését.

Harmadik gyermekének világra jöttekor az Unilever Magyarország egyik pénzügyi vezetője saját kérésére fél évig otthonról dolgozott. “A cég számítógépet telepített a lakására, meghagyta szolgálati autóját és mobiltelefonját, mert örült, hogy ennyi időre sem kell nélkülöznie értékes munkatársát” – meséli Kállai Gyöngyi, a társaság humán erőforrás igazgatója.

Léteznek tehát vállalatok, bár egyelőre kis számban, amelyek igyekeznek megkönnyíteni a női alkalmazottak dolgát, méghozzá nemcsak szociális szempontoktól vezérelve, de saját jól felfogott érdekükben is. Ha ugyanis részben magukra vállalják a társadalom által jelenleg a nőkre ruházott feladatokat, illetőleg lehetővé teszik ezek munka melletti elvégzését, akkor szakembereiket, vezetőiket szélesebb körből válogathatják ki.

Az Unilever külföldi kiküldetés esetén segít munkát találni a házastársnak és fizeti a gyermekek iskoláztatását. Ez a családbarát expatriáló program főképp a nők karrierjénél számít: ha a vállalat csak a kiküldött rendszeres hazautazását fizetné vagy a férjnek tétlenül kellene ülnie otthon, sokkal kevesebb nő engedhetné meg magának a szakmai tapasztalatszerzés e formáját. Nyilván e segítségnek is köszönhető, hogy az Unilever Magyarországnál a felső- és középvezetők 38 százaléka nő, a nyolctagú igazgatótanácsban pedig ketten vannak, egyikőjük éppen Kállai Gyöngyi. Ő úgy tölthetett egy évet Rotterdamban, kettőt pedig Londonban, hogy gyermekeinek magániskolát, tanár férjének itthoni továbbképzést és ehhez rendszeres hazautazást fizetett a cég. A nemzetközi vállalat lehetővé teszi a karrier egyéves megszakítását úgy, hogy azt beszámítják a szolgálati időbe, ami például előléptetésnél fontos. Ezt a munkahelyi vezető döntése alapján gyermekszülésnél, családi problémák esetén ugyanúgy igénybe lehet venni, mint mondjuk a továbbtanuláshoz.

A magyarországi Unilevernél tervezik olyan irodai munkarendek bevezetését, amelyek elsősorban a nőknek kedveznek. Rugalmas munkaidőben havi átlagban kellene ledolgozni a munkaidőt, de a törzsidőben minden nap kötelesek lennének bent tartózkodni az alkalmazottak. A részmunkaidősök vagy csökkentett napi óraszámban, vagy hetente ötnél kevesebb napot dolgoznának. Lehetőséget adnának állásmegosztásra (job sharing) – e formánál ketten, esetleg többen végeznék el egy ember munkáját, megosztozva a díjazáson -, s foglalkoznak a távmunka bevezetésével is. A cég valamennyi fenti eszközt előnyösnek tartja a maga számára is, például a családi teendők és a munka összeegyeztethetetlensége miatt kevesebben távoznának a rugalmas munkaidő választásának lehetősége esetén.

A General Electric Company (GE) alapelvei közé tartozik a diszkrimináció elutasítása. “Ennek garantálása a helyi közösségek feladata” – emlékeztet Szabó Eszter, a GE magyarországi szóvivője. Ezért elfogadott, hogy a kisgyermekes kolléganők délután otthon dolgozzanak. Az értekezleteken telefonon is részt vehetnek, ha például beteg a gyerekük.

A PricewaterhouseCoopers nemzetközi tanácsadó cégnél több példa is volt már arra, hogy várandós és kisgyermekes anyák részmunkaidőben, illetőleg részben otthon dolgozhattak, ehhez számítógépet, szoftvert telepített a lakásukra a cég. “Mindig egyéni elbírálás alapján, személyre szabott megoldást keresünk a cég számára értékes női munkatársaknak” – tudtuk meg Simárdi Tamás sajtófőnöktől.

Az Andersen Consulting (AC) egy év szülési szabadságot, s ezen belül az első négy hónapra teljes fizetést ad minden érintett munkatársának. Emellett az első négy hónapot a szokásos, meghatározott időközönként megtartott teljesítményértékelésnél munkában töltött időszaknak tekinti. A cég fizeti az óvodát vagy a pótmamát, ha a kisgyermekes anya például vidéki projekten dolgozik, s a munkatársak ügyes-bajos dolgainak intézésére szakosodott úgynevezett concierge csoport a pótmama megtalálásában is segít.

“Az AC-nél már hosszú évek óta működik az anyasági program, a magyarországi irodában azonban csak három-négy éve kezdték igénybe venni” – mondja Balog Ágnes humán erőforrás igazgató. Most a tanácsadók egyharmada nő, legtöbbjük 23-25 éves, vagyis még kevesen mentek el szülni az irodából, amelynek élén egyébként egy négygyermekes családanya, Philippa Reid áll (Figyelő, 1999/9. szám). Ő a saját példájával is igazolja, hogy a karrier és a gyermeknevelés – bár kétségkívül sok küzdelemmel jár – nem összeegyeztethetetlen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik