Gazdaság

HETI PORTFÓLIÓ – Átmeneti lanyhulás

Hosszú távon emelkedésire számít a Budapesti Értéktőzsdén Titkos Rita, a Microbróker Rt. befektetési igazgatója. Mint mondja, a magyar gazdaság jó pályán halad, s az elmúlt hetekben tapasztalható ingadozó forgalom ellenére valószínűleg tovább fog nőni a külföldi befektetők érdeklődése a hazai papírok iránt.

A közeli jövőt kiszámíthatatlannak ítéli az ajánló. Igaz a makro adatok jók, de nem jobbak az előzetesen vártnál, így ezek a pozitív hírek nem hatnak a piacra. Egy esetleges negatív makro adat, ugyanakkor jelentősebb korrekciót indíthat el.

Az ajánló szerint ma olyan portfólió látszik optimálisnak, amelyben 40-60 százalékos részvények és az állampapírok aránya, s a Matávot leszámítva elsősorban a kisebb társasá- gok papírjai jöhetnek számításba.

A Matáv elsősorban azért került a csomagba, mert a telekommunikáció minden bizonnyal az évtized meghatározó iparága lesz. A Pannonflax az autópálya-építési program kapcsán kerülhet a jövőben a figyelem középpontjába, míg a BÁV-részvények a pillanatnyi piaci ár és a napokban nyilvánosságra hozott felvásárlási árfolyam jelentős különbsége miatt bizonyulhatnak jó befektetésnek. A 2003 végén lejáró Pillér I. jegyeket indokolatlanul alulértékeltnek – és ezért ígéretes befektetési lehetőségnek – érzi az igazgató, még viszonylag alacsony likviditásuk mellett is.

Szót érdemel még a meglehetősen “egzotikus” állampapírnak számító 2005/D jelű kötvény, hiszen a mindenkori infláció felett 4 százalék reálhozamot fizető papír tőkeindexált, s emiatt nem éppen közkedvelt. Az ajánló éppen ezért elsősorban a piacot jobban ismerő, kifinomult befektetési kultúrával rendelkező személyek számára ajánlja a papírt. –

Ajánlott videó

Olvasói sztorik