Gazdaság

Gazdasági reformelképzelések

ADÓK. Csökkentenék a munkáltatókat sújtó bérterheket, a járadékokat és a forgalmi adókat. A személyi jövedelemadó legfelső kulcsát 30-ról 20 százalékra mérsékelnék. Fokozatosan (öt év alatt) megszüntetnék a jelenleg 12-15 milliárd dollárra rúgó adókedvezményeket.

PRIVATIZÁCIÓ. Új privatizációs törvényt fogadnának el, amely lehetővé tenné az állami vállalatok közvetlen eladását akár minimális áron is, feltéve, hogy a befektető bizonyos kötelezettségeket vállal a jövőbeli invesztíciókra és a szociális ellátásra vonatkozóan. Az állami részesedések a tőzsdén keresztül is értékesíthetők lennének. Erre az évre hat cég privatizálását tervezik: a listán főleg olaj- és gázipari konszernek szerepelnek.

HATÉKONYSÁG. Új iparpolitika bevezetése várható, amely segítené a hazai és a külföldi tőke beruházásait, főleg a high-tech és az exportorientált ágazatokba, továbbá megállítaná a tőkekimenekítés folyamatát. Szigorúbb csődtörvény és államilag garantált exporthitelezés bevezetése.

KORRUPCIÓ. A Jelcin-családhoz közel álló oligarchák és az állami hivatalnokok közti szálak elvágása. Egyenlő feltételeket teremtenének valamennyi üzleti szereplő számára.

KÜLGAZDASÁG. A cél Oroszország integrálása a világgazdaságba, tagság a WTO-ban.

Forrás: Business Week, Brunswick Warburg

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik