Gazdaság

FRANCE TÉLÉCOM – Németországi skalp

A nemzetközi távközlési szektor rohamos átalakulásának újabb állomásaként a France Télécom (FT) 28,5 százalékos tulajdonhányadot szerzett a német Mobilcomban, s ezzel egy csapásra jelentős pozícióhoz jutott Európa legnagyobb piacán. A részben még állami tulajdonban lévő francia társaság tavaly bontotta fel hosszú évekig fennálló szövetségét a Deutsche Telekommal, majd az év vége felé – tetemes készpénztartalékai birtokában – megpróbált betörni a német piacra, ám az E-Plus mobilszolgáltatóért folyó versenyben alulmaradt a holland KPN-nel szemben.

A mostani 3,74 milliárd eurós akvizíció révén viszont az FT – Franciaország legnagyobb piaci kapitalizációjú vállalata – az egyik legdinamikusabban fejlődő német távközlési cégben jut érdekeltséghez. Az eddig 55, mostantól csak 40 százalékban Gerhard Schmid elnök tulajdonában lévő, egy éve a tőzsdén is jegyzett Mobilcom a német távközlési piac 1998-as liberalizációja óta – részint alacsony árainak, részint felvásárlásainak köszönhetően – 2 millió mobil és 700 ezer vezetékes előfizetőre tett szert, s tavaly már 4 milliárd márkás árbevételt ért el.

Az FT számára különösen fontos a Mobilcom több mint egymilliós előfizetői táborral rendelkező Freenet nevű részlege, amely Németország harmadik legnagyobb internetszolgáltatója a Deutsche Telekomhoz tartozó T-Online és az America Online mögött. A partnerek azt tervezik, hogy jövőre beindítják a mobil-internetszolgáltatást, amely az egybehangzó prognózisok szerint a távközlési piac leggyorsabban bővülő szegmense. –

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik