Gazdaság

AUDI-MÉRLEG – Győri hajrá

Az 1998-asnál 8,8 százalékkal nagyobb, 29,6 milliárd márkás árbevételt ért el tavaly a német Volkswagen konszernhez tartozó Audi. A vállalat összesen 635 ezer személyautót értékesített, a megelőző évinél 5,9 százalékkal többet. A javulás elsősorban az amerikai piacnak köszönhető, ahol csaknem 40 százalékkal, 66 ezerre emelkedett az eladott autók száma.

Az adózás előtti nyereség 2,6 százalékkal, 1,64 milliárd márkára csökkent, a nettó profit viszont 463 millióról 634 millió márkára nőtt. Az üzemi eredményhez a Győrött működő Audi Hungaria Motor Kft. 506 millió márkával (65 milliárd forinttal) járult hozzá. Ez 80 százalékkal magasabb az 1998-as adatnál. Az Audi Hungaria nettó árbevétele 50 százalékkal emelkedett, meghaladta az 5,5 milliárd márkát (710 milliárd forint). Ezzel az értékkel a vállalat jó eséllyel pályázik a legnagyobb forgalmú magyarországi cég címére.

Győrött 1 milliónál több 4, 6 és 8 hengeres motor készült tavaly, s azokat a VW németországi, belgiumi, szlovákiai, brazíliai, és kínai összeszerelő üzemeiben építették be az Audi, Volkswagen, Skoda és Seat márkák modelljeibe. A TT Coupe és a Roadster sportkocsikból több mint 50 ezret állított elő a győri gyár. Az iparterület infrastruktúrájának fejlesztésére és az új gyártócsarnok építésére tavaly csaknem 600 millió márkát fordítottak, az egy évvel korábbi beruházási összeg kétszeresét. Az idén a tervek szerint a tavalyival megegyező mennyiségű autó és 1,1 millió motor készül Győrben, emellett folytatják az előreláthatólag 2001 elején átadásra kerülő motorfejlesztő központ építését. –

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik