Gazdaság

SZÁMLAMIZÉRIA – Zsebre megy

Ritkán fordul elő olyan évkezdet, hogy ki ne derülne: az új adózási szabályok alkalmazása akadozik. Így van ez most is, amikor a számlázás körül akadtak bonyodalmak. A problémát pedig az okozta, hogy január elseje óta a magyar szabvány szerinti bizonylatok alakilag nem felelnek meg az áfatörvény előírásainak. Ezen időponttól kezdve adóigazgatási szempontból számlának az olyan nyomdai vagy számítógépes úton előállított bizonylatok minősülnek, amelyek az áfatörvényben felsorolt adatokat tartalmazzák. Ez utóbbi pedig részletesebb, mint amit a szabvány szerint a számlának tartalmaznia kell. Az új előírás szerint ugyanis a termék nettó ellenértékét tételenként és összesen is szerepeltetni kell a számlán, mint ahogy hasonló felbontásban kell feltüntetni az áfát, valamint az adóval együtt számított ellenértéket is.

Az új előírásoknak megfelelő számlákat még csak néhány napja lehet kapni a nyomtatványforgalmazóknál. Ugyanakkor a korábban használatos – állítólag milliárdos összértékben a felhasználóknál lévő – számlatömböket sem kell kidobni, bizonyos feltételek mellett lehet még használni azokat is. Így például akkor, ha a régi bizonylatokra az eladó rávezeti az áfatörvényben előírt valamennyi adatot. Ugyancsak használhatók a régi számlák akkor, ha arra egyetlen tételt írnak. A január óta rosszul kiállított számlákat sem kell mindenképpen stornírozni, elég, ha azokon – a vevő kérésére az eladó – az új adatokat is feltünteti.

A számla pontos kitöltése nemcsak azért fontos, mert a hibás bizonylat kiállítása magánszemélyek esetén 100 ezer, más adózók esetén akár 200 ezer forint mulasztási bírsággal is járhat, hanem azért is, mert csak ebben az esetben utalja ki az adóhatóság az egyébként jogos áfa-visszaigénylést, vagy költségvetési támogatást. Az adóhatóságnak a számlázással kapcsolatos idei ellenőrzési tapasztalatai egyébként eléggé negatívak: az általuk megvizsgált számlák közel egyharmada nem felelt meg a törvényi előírásoknak.

Május elsejétől a számítógéppel előállított számlákkal kapcsolatos előírások is változnak. A módosítás értelmében a számla összes példányának egymás utáni nyomtatással történő előállítása esetében a gépi programnak is biztosítani kell a példányok sorszámozását, több példányos összeszerelt, előnyomás nélküli számla esetében pedig fel kell tüntetni azt, hogy a számla hány példányban készült. –

Ajánlott videó

Olvasói sztorik