Gazdaság

FORINTSPEKULÁCIÓ – A harc folytatódik

Újabb fejezetéhez érkezett a Magyar Nemzeti Bank (MNB) és a forint ellen spekulálók közötti harc. Mint ismeretes, az utóbbi hónapokban hatalmas mennyiségű külföldi pénz áramlott be az országba, s erőteljes felértékelődési nyomást gyakorolt a forintra, valamint jelentősen lenyomta a belföldi hozamszintet is. Az MNB ezért eleinte önmegtartóztatásra kérte a hazai bankokat, ám ez nem hozott komoly eredményt. A múlt héten ezért az MNB a szabad likviditás lekötésére, valamint a hozamszint esésének megállításáért 3 hónapos futamidejű saját kötvényt dobott piacra. A 100 milliárd forint névértékben kibocsátásra kerülő, kamatszelvény nélküli kötvényből először március 20-án kínáltak fel aukción értékesítésre. A 10 ezer forintos alapcímletű kötvényt diszkontáron forgalmazzák, a névértéket egy összegben fizetik vissza a lejáratkor. Az MNB-kötvényt bankoknak és elsődleges állampapír-forgalmazó befektetési vállalkozásoknak kínálja fel aukciókon a jegybank, de a papír devizabelföldi és természetes jogi személyek, valamint jogi személyiséggel nem rendelkező gazdasági társaságok és más szervezetek körében is korlátlanul forgalomképes. A befektetők a kötvényt a forgalmazók által ajánlott árfolyamon vásárolhatják meg a másodlagos piacon. Az MNB természetesen maga dönti el, hogy a beérkezett ajánlatok közül az általa felkínált mennyiségig mennyit fogad el, és bizonyos esetekben az aukciót eredménytelennek is nyilváníthatja.

A harcban egy másik eszközt is bevetett a központi bank: csökkentette a 2 hetes betételhelyezési lehetőséget a kereskedelmi bankok számára. Az MNB eddig heti két alkalommal tette lehetővé a fel nem mondható, 2 hetes betételhelyezést, erre azonban március 21-től hetente csak egyszer nyílik mód.

A már korábban 2 hetes repóban elhelyezett, március 24-én és 31-én lejáró pénzek kezelésére is megoldást kellett találni a jegybanknak. Az említett időpontokban felszabaduló összegek ugyanis a bankközi kamatokat is hektikus mozgásra késztetheti. Ezért az átmenet megkönnyítse érdekében a jegybank március 23-ára és 30-ára 5 napos futamidővel betéti kamattendert hirdetett meg.

A változtatásoknak a bejelentésüket követő napokban már érződött a hatása: a 3 hónapos futamidejű diszkontkincstárjegyek aukcióján 0,88 százalékponttal emelkedett a hozam, és a hosszabb futamidejű papíroknál is nőtt a kamatszint: a 12 hónapos kincstárjegy átlagos hozama 10,62 százalék lett, szemben a korábbi aukción kialakult 9,71 százalékkal, míg a 6 hónapos papír átlagos hozama a korábbi 10,04 százalék után most 10,73 százalékos szintet ért el. –

Ajánlott videó

Olvasói sztorik