Gazdaság

Előremenekül

Követve az eddigi hagyományokat, a Richter Gedeon a jövőben is kiemelt feladatként kezeli a kutatás-fejlesztést. Originális, vagyis saját szabadalmaztatott – termékeik a termelés 21 százalékát adják, s évente legalább 10 új ilyen készítménnyel jelennek meg a piacon. Erről Bogsch Erik vezérigazgató azt követően beszélt, hogy a Richter Gedeon átadta 5 milliárd forint beruházással felépített két dorogi gyáregységét.

A napokban készült el a kísérleti nagylaboratórium, amely elsősorban a társaság szakembereinek biztosít újabb lehetőséget a kutatásra, illetve felépült az a szteroid gyár, amellyel a cég e hatóanyag piacán világszinten is meghatározó szerephez jut. A gyáregység kapacitását egyelőre titkosan kezelik, ám annyi bizonyos, hogy a szteroidok világpiacán eddig 15 százalékot mondhatott magáénak a társaság. A vezérigazgató szerint azért sikerült ilyen jelentős részesedéshez jutniuk, mert a szteroid hatóanyagok előállítása bonyolult és tőkeigényes folyamat, a nagy gyógyszergyártók közül azonban csak kevesen fektettek be ezen üzletágba.

A vállalat a múlt évben mintegy 15 milliárd forint beruházást hajtott végre, s előreláthatólag a tendencia 2000-ben is folytatódik. A vezérigazgató úgy véli, a gyógyszergyár függetlenségét csak abban az esetben lehet biztosítani, ha hosszú távon saját beruházásaiból tartja fenn magát. Az úgynevezett előre menekülő taktika viszont abban az esetben nem ér semmit, ha a cégnek nem sikerül továbbra is fenntartania a piac többi szereplőjével eddig megkötött stratégiai partneri szerződéseket. Bogsch Erik tudatában van annak, hogy a Richter továbbra is kedvező befektetési célpont, és jó kiegészítője is lehet bármelyik nagy gyógyszergyártónak, így nem múlt el egy esetleges ellenséges felvásárlás veszélye. Sőt, most azt sem cáfolta, hogy tavaly már kerülgették is ilyen szándékkal a csaknem 100 éves magyar gyógyszergyártót. –

Ajánlott videó

Olvasói sztorik