Gazdaság

AZ ECOSTAT A FOGLALKOZTATÁSRÓL – Vissza a munkapadhoz

A foglalkoztatottak száma tavaly is emelkedett, s 3 millió 811,5 ezer fővel lényegében elérte az 1993-as színvonalat.

Az elmúlt évtized egyik látványos tenidenciája a foglalkoztatottak számának folyamatos csökkenése volt. 1998-ban azonban végre növekedni kezdett a munkában lévők száma – még viszonylag szerény 1,4 százalékos ütemben, 51 ezer fővel. Ezt követően tavaly már látványos, 3,1 százalékos emelkedést regisztráltak. (A nemek közötti arány állandósulni látszik: ma minden 100 foglalkoztatottból 45 a nő és 55 a férfi.)

Miközben a Dél-Alföldön 4,8 százalékos, Közép-Dunántúlon pedig 4,5 százalékos emelkedést mértek, a legalacsonyabb, 1,9 százalékos bővülés a legfejlettebb körzetben, Nyugat-Dunántúlon történt. Ez mindenképpen kedvező jel, amelynek részben az is oka lehet, hogy a nyugdíjkorhatár némileg emelkedett. Korcsoportonként vizsgálva az 55-59 éves korosztály foglalkoztatottsága a nők körében 23 százalékkal, míg a férfiaknál 20 százalékkal magasabb a korábbinál. Átlagon felül nőtt a 25-39 évesek foglalkoztatottsága, a növekmény majdnem felét ők teszik ki. Említésre méltó, hogy a 15 és 24 év közötti dolgozók száma 2 százalékkal csökkent, ami akár a továbbtanulási kedv erősödésének is tekinthető. Nemzetgazdasági ágak szerint részletezve, az építőiparban dolgozók 10 százalékos gyarapodása kiemelkedő. A szolgáltatásokban csupán 4,2 százalékkal, az iparban pedig 1 százalékkal volt több foglalkoztatott. A mezőgazdaságban tovább apadt a létszám; a mínusz 3 százalék következtében az itt dolgozók súlya a foglalkoztatottsági struktúrában 7,1 százalékra esett (1992-ben még 11,3 százalékot képviseltek). A mezőgazdaság GDP-hez történő hozzájárulása eközben 5 százalék körüli.

Az összes foglalkoztatottból több mint 1 millió 400 ezren szellemi munkakörben dolgoznak; 38 százalékos részarányuk lassan emelkedik. A fizikai dolgozók aránya 60,4 százalék (a szakképzetleneké 7,9), míg a fegyveres erők alkalmazottaié 1,6 százalék. A foglalkoztatottak 42 százaléka 40-54 éves, a 30-39 éveseké pedig 24,5 százalék; így e két csoport adja az összes foglalkoztatott kétharmadát.

Az idén a szellemi foglalkozásúak arányának további emelkedése, s ezen belül is a vezetők gyorsabb térnyerése várható. A fizikai létszám bővülése lassul, a szakképzetlenek száma és aránya minden bizonnyal tovább szűkül. A fizikaiakon belül a szolgáltatásban dolgozók növekedése ez évben is az átlagosnál erőteljesebb lesz. Az idén átlag feletti emelkedés várható az egyéni vállalkozók körében, míg a szövetkezeti tagok, segítő családtagok és társas vállalkozások tagjainak száma – feltehetően az előző évivel megegyezően – tovább mérséklődik. –

Ajánlott videó

Olvasói sztorik